Szurokfű, közönséges

A Szurokfű népies neve:

Szárazfű, feketegyopár, kasbók, vad majoranna, balzsammag.

A Szurokfű, közönséges leírása

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. Napos területeken, réteken, cserjésekben, erdőszéleken megtalálható illatos, évelő növény.

Gyakran vörössel futtatott szárú, aromás illatú növény. Levelei tojásdadok, ép szélűek, mirigyesen pontozottak. A piszkos-rózsaszín, ritkábban fehér 4-7 mm hosszú virágok a murvalevelek hónaljában nyílnak, fejecskeszerű virágzatot alkotnak, a virágkocsányon a fejecskék füzérben vagy ernyőben helyezkednek el.

A Szurokfű, közönséges elterjedése

Száraz gyepek, rétek, ritkás erdők. Európában, Ázsiában honos.

Hogyan gyűjtsük a Szurokfű, közönséges gyógynövényt?

A növény föld feletti virágos hajtásának felső részét gyűjtik. Virágzása a nyári hónapokra esik.

A Szurokfű, közönséges hatóanyagai:

A növény illóolajat (karvakrolt, timolt, limonént), flavonoidokat és cseranyagokat tartalmaz.

A Szurokfű, közönséges felhasználása:

A fűszernövényként „oregano” néven is ismert drog a majoránnához hasonló emésztésjavító szer. Étvágyjavító, szélhajtó, epehajtó és görcsoldó hatású. Szamárköhögés és görcsös köhögés, illetve altesti panaszok esetén is használatos. Ezenkívül kivonatát vagy illóolaját gargarizálószerekhez és fürdőadalékokhoz is hozzáadják. Az orvostudomány csak ritkán használja. A homeopátia ideges eredetű panaszok esetén veszi igénybe.

Tea: 2 dl forrásban lévő vízzel forrázzunk le 3 teáskanálnyi szárított szurokfüvet, hagyjuk állni negyedórán át, majd szűrjük le. Gargarizáláshoz hagyjuk kihűlni! Köhögéscsillapító, étvágyjavító, idegnyugtató hatású. Gőzölés: Gyógynövénykeveréket csinálunk: 1 evőkanál szárított szurokfű, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 2 evőkanál kamillavirág. Forrázzuk le a keveréket forrásban lévő vízzel, majd hajoljunk fölé, és fejünket takarjuk le fürdőlepedővel. Köhögés, torokgyulladás esetén alkalmazzuk. Fűszer: Kellemes, fűszeres íze miatt, olykor a majoránna helyett használják, de sültekhez, levesekhez, mártásokhoz is kiváló ízesítő.

Közismert, hogy hatóanyagai révén kiváló köhögéscsillapító és étvágyjavító gyógynövény, de idegnyugtató tulajdonsága miatt is sokan használják. Jótékony hatású puffadásnál, teltségérzettel járó gyomor-bélrendszeri panaszoknál. Szélhajtó, epehajtó és görcsoldó hatású. Illóolajai segítenek száj- és torokgyulladás esetén.

Jó tudni a Szurokfű, közönségesről!

Gőzölésnél vigyázzunk, nehogy égési sérüléseket okozzunk!

Érdekesség a Szurokfű, közönséges kapcsán:

Az eredeti olasz pizzát oregánóval, vagyis szurokfűvel ízesítik, amely serkentőleg hat az emésztésre.

A Szurokfű, közönséges az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Piros, kétoldali szimmetriájú virágzat.