Mandula

A Mandula népies neve:

A Mandula leírása

Kedvező életkörülmények között fa, de cserjeként is elterjedt. Hosszúkás, tompa csúcsú levelei vannak, melyek hosszúsága 3-4-szerese szélességüknek. A virágok lombfakadás előtt nyílnak. A termést a lyukas-durva csonthéj, a bőrszerű gyümölcshús és a mag alkotja. Létezik édes és keserű mandula is.

A Mandula elterjedése

Hazája Délnyugat-Ázsia, de meleg területeken meghonosodik és terem. A mediterrán éghajlaton érzi jól magát, megtalálható sziklás, hegyes területeken is, de itt jellemzően csak cserje magasságig nő, míg kedvező körülmények között akár 6-8 m magasra is megnőhet. Magyarországon, Dunántúlon már a XV. században is ismerték és termelték a mandulát. Az elterjedése igazán a XIX. században történt, mikor a barackfák közé mandulát is ültettek.

Hogyan gyűjtsük a Mandula gyógynövényt?

A termését gyűjtik és fogyasztják.

A Mandula hatóanyagai:

Drogja a mandulaolaj az Amygdalae oleum hidegen sajtolt, zsíros olaja a szárított, érett magokban található.

Hogyan gyűjtsük a Mandula gyógynövényt?

A zsíros olajban túlnyomórészt olajsav és linolsav gliceridjei találhatóak. A keserű mandulában amigdalid ciánglikozid található, melyből rágás során erősen mérgező hidrogén-cianid szabadul fel. A hidegen sajtolt olaj nem tartalmaz amigdalint.

A Mandula felhasználása:

A mandulaolaj a legértékesebb olajok közé sorolható. Használják kenőcsök, emulziók előállításakor, olajos befecskendezőszerek vivőanyagául és étolajként is. A sajtoláskor keletkező olajpogácsát a mandulás arclemosó és arcmaszk készítéséhez használják fel. A keserű mandula nagyobb mennyiségű fogyasztása mérgezést okoz. Az édességek ízesítésére használt keserűmandula aromát ma már szintetikusan állítják elő. Régen köhögéscsillapítónak is használták, azonban ma már a mandula ezen tulajdonsága feledésbe merült.

A Mandula az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Piros, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Glikozidák A glikozidák növényi anyagok, melyek cukorra (glukóz, galaktóz, mannóz, xiloz) és más szerves vegyületre bonthatók, tulajdonképpen a cukrokaglikon-alkoholos észterei. Erjesztőkkel együtt fordulnak elő, ezek a szárítás, feldolgozás közben […]
  • Szelídgesztenye A Szelídgesztenye népies neve: Édes gesztenye A Szelídgesztenye leírása A szelídgesztenye 30 méter magasra is megnőhet. Előfordul 200-300 éves fa is. A szelídgesztenye a fagyokat jól tűri, de hideg helyen a termése nem érik be. A […]
  • Szilva A Szilva népies neve: Szilva A Szilva leírása A házi, közönséges szilva a Prunus domestica, ez a legelterjedtebb, legismertebb szilva. A szilva a rózsafélék családjába tartozik. Lehet fa vagy cserje is. Ovális, kihegyezett csúcsú […]
  • Kikerics A Kikerics népies neve: Kikirics, kükörics, kükirc, kükerc, kutyadöglesztő. A Kikerics leírása A kikerics virágai lilák vagy rózsaszínek. Termése toktermés, a magok kora nyáron érnek be és érdekes módon a hangyák hordják szét, mivel a […]
  • Dohány, közönséges (MÉRGEZŐ NÖVÉNY!) A Dohány, közönséges népies neve: tabak, tubák A Dohány, közönséges leírása A dohány egy nemzetsége érdekes módon a burgonyafélékhez tartozik. Erősen szőrözött növény, levele tojásdad-lándzsás alakú, igen nagy, alul a szárral együtt […]