Hasznos földitömjén

A Hasznos földitömjén népies neve:

Földitömjén, rákfark, bábafű, csabafű.

A Hasznos földitömjén leírása

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik. Utak mentén, szárazabb területeken termő, évelő növény. Apró virágai fehérek vagy rózsaszínűek. Júliustól szeptemberig nyílnak.

Hengeres, finoman barázdált szárú növény, levelei többé-kevésbé szőrösek, szürkészöldek és fénytelenek. Alsó levélkéi fogasak, lekerekített tojásdadok, a felső levélkék újból szeldeltek. A gallér és a gallérkalevelek többnyire hiányoznak. Ikerkaszattermései kopaszok, csak jelentéktelenül bordázottak.

A Hasznos földitömjén elterjedése

Száraz gyepeken, napos, száraz erdőkben, réteken, egész Európán át Közép-Ázsiáig.

Hogyan gyűjtsük a Hasznos földitömjén gyógynövényt?

A növény gyökerét hasznosítják gyógyászati célokra.

A Hasznos földitömjén hatóanyagai:

Illóolaj, többek között epoxipszeudoizoeugenol-észterekkel, kumarinok, csekély mennyiségben furokumarinok, poliin, cserzőanyagok, szaponinok.

Hasznos földitömjén felhasználása:

A földi tömjének köptető és nyálkaoldó hatásúak és bizonyos mértékben gyulladáscsökkentő tulajdonságúak is. Gyógyteáit és alkoholos kivonatait, illetve gyógyszeripari készítményeit, a felső légutak hurutos megbetegedései ellen, és torok öblögetőszerként a szájüreg és a garat gyulladásaira használják. A népi gyógyászatban a drogot, mint más ernyős virágzatú növények gyökerét is, emésztési zavarok gyógyításában is, és vizelethajtószerként is használják. A homeopátiában többek között gerincbántalmaknál alkalmazzák.

Tea: 2 dl hideg vízbe tegyünk 1 teáskanálnyi szárított földitömjént, forraljuk fel, és főzzük 3 percig, majd szűrjük le. Időnként kortyolgatva naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Étvágytalanság, emésztési panaszok esetére javasoljuk. Kivonat (hideg vizes): 2 teáskanálnyi szárított földitömjén-gyökeret 2 dl vízben hagyjunk állni egy éjszakán át, majd szűrjük le. Torokgyulladás esetén öblögessen vele.

A földitömjén jól ismert gyulladásgátló, étvágyjavító, görcsoldó, vizelet- és epehajtó tulajdonságáról, de alkalmazzák nyálkaoldóként, köptetőként (felső légutak gyulladása esetén) is. Illóolajai révén (fenol-észter-epoxid) fokozza a nyálkahártyák váladéktermelését, és hígítja a váladékot, így az például könnyebben felköhöghető a légutakból.

Jó tudni a Hasznos földitömjénről!

A földitömjén könnyen összetéveszthető más ernyősvirágzatú növényekkel!

Érdekesség a Hasznos földitömjén kapcsán:

A likőriparban is hasznosítják.

A Hasznos földitömjén az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.