Vöröshagyma

A Vöröshagyma népies neve:

Vereshagyma, hajma.

A Vöröshagyma leírása

A hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozik. Közép-Ázsiából került Magyarországra. Botanikai szempontból évelő, termesztési szempontból kétéves növény. Ősrégi konyhai fűszer, nálunk is termesztik. Bizonyos kénvegyületek adják jellegzetes ízét és illatát.

Hengeres levelei üregesek, a szár alsó fele kidudorodó, felfújt. Gömbös álernyővirágzata nagyméretű, a kocsányok legfeljebb 8-szor olyan hosszúak, mint a zöldesfehér lepellevelek.

A Vöröshagyma elterjedése

Világszerte termesztett növény. Hazája Nyugat-Ázsia.

Hogyan gyűjtsük a Vöröshagyma gyógynövényt?

A zsenge hagyma tavasszal, az érett vöröshagyma pedig ősszel szedhető. Első évben hozza a fogyasztásra alkalmas hagymáját, második évben a szárat, a virágot és a magot.

A Vöröshagyma hatóanyagai:

A növény hagymáját használják gyógyászati célokra. Kéntartalmú vegyületeket, B1-, B2-, C-vitamint, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, kalciumot, foszfort, szelént és cinket tartalmaz.

A Vöröshagyma felhasználása:

A hagyma bizonyítottan antibakteriális vérzsír- és vérnyomáscsökkentő hatású, javítja a véráramlást, és újabban asztma elleni tulajdonságait is igazolták. A népi gyógyászatban a fokhagymához hasonlóan időskori érrendszeri betegségek megelőzőszereként szolgál. A hagymalé, illetve -szirup hatásos köhögés elleni háziszer, a friss hagyma kedvelt emésztésserkentő is. A hagyma leve a bőrfelületre cseppentve hatásos ellenszere a méh- és darázscsípéseknek, gátolja a gyulladásos reakció kialakulását. Vannak hagymakészítmények a sebek forradását, gyógyulását elősegítő gyógyszeripari készítmények között is. Homeopátiás szereivel heveny náthát, légúti gyulladásokat, felfúvódást és idegfájdalmakat gyógyítanak.

Szirup: Jó nyákoldó és köhögéscsillapító hatású. Meghűléses megbetegedések esetén ajánlott. Borogatás: A bőr felhólyagozására ajánlott. Hagymástej: Vágjunk össze két kisebb fej vöröshagymát, majd 1db szegfűszeggel, 1 szál kakukkfűvel, 1 teáskanálnyi mézzel és 1 dl vízzel forraljuk fel. Hagyjuk állni 12 órán át, végül nyomjuk át szitán. Ezt követően forraljuk fel 2 dl tejjel. Napi 2 csészényi fogyasztása ajánlott belőle meghűléses megbetegedés esetén. Hagymalé: Nyákoldó és köhögéscsillapító hatású. Fűszerként: Változatos, sokrétű a felhasználási területe, húsok, levesek, főzelékek, mártások ízesítésére használják, de ízletes „alkotórésze” a különféle salátáknak is.

A vöröshagymát külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk. A népi gyógyászatban használták hurutos- és légúti megbetegedések, emésztőrendszeri bántalmak, magas vérnyomás kezelésére. A mai fitoterápiában a vöröshagyma hatóanyagainak kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére használják. Nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre. A hagyma gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést. Jótékonyan hat az emésztésre, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését, enyhíti a bélgörcsöket. Kutatások megerősítették baktériumölő hatását is. Az ellenálló-képességet növeli, így érdemes bármilyen gyulladás esetén több vöröshagymát fogyasztanunk. Külsőleg a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását. A vöröshagyma enyhítheti a megfázás tüneteit, mivel csökkenti az orrdugulást. Illóolajai a légutak nyálkahártyájának mirigyeit hígan folyó nyák termelésére késztetve fellazítják a légutakban lerakódott, besűrűsödött nyákréteget. Asztmaellenes hatását mind laboratóriumi kísérletekben, mind élő szervezetben bizonyították. Vizsgálták a hagymának a rákkal szembeni védőhatását is, mert egyes feltevések szerint kénvegyületei gátolhatják bizonyos tumorsejtek növekedését, burjánzását.

Jó tudni a Vöröshagymáról!

Ha sok vöröshagymát fogyasztunk, a belekben a gáztermelés fokozódik. Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert illóolaj-aromái átmennek az anyatejbe.

Érdekesség a Vöröshagyma kapcsán:

Az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt. Az egyiptomi hieroglifák a növekedés és a termékenység szimbólumaként jelenítik meg. A középkor óta Wales jelképe, mivel a kelta walesiek segítségével csatát nyertek. A vöröshagyma tyúkszem ellen is hatásos. Baktériumölő hatását már Pasteur is leírta.

A Vöröshagyma az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, több mint 5 sziromlevél.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Karbonsavak A karbonsavak szerves növényi savak, főleg a K, Mg, és egyéb ásványi anyagok szállítása a fő feladatuk. Főleg gyümölcsökben találhatóak meg, mint citromsav, almasav, borkősav, csersav, borostyánkősav, sóskasav, kávésav, […]
  • Glikozidák A glikozidák növényi anyagok, melyek cukorra (glukóz, galaktóz, mannóz, xiloz) és más szerves vegyületre bonthatók, tulajdonképpen a cukrokaglikon-alkoholos észterei. Erjesztőkkel együtt fordulnak elő, ezek a szárítás, feldolgozás közben […]
  • Sarkantyúka, kerti A Sarkantyúka, kerti népies neve: Sárog sarkantyú, sárga tőcséres, kapucinusvirág, pücülő. A Sarkantyúka, kerti leírása Magról hamar elszaporodik, április közepén vetik így májustól októberig virágzik. Kúszó és törpe fajtája is ismert. […]
  • Hóvirág A Hóvirág népies neve: Hóvirág. A Hóvirág leírása A hóvirág az amarilliszfélék egyik legismertebb nemzetsége.Hagymás növény, melynek a hagymája igen mérgező. Két szálas levele kékeszöld. Egyvirágú tőkocsányon virágának három levele […]
  • Paradicsom A Paradicsom népies neve: paradicska, tomata, tomató A Paradicsom leírása A paradicsom a konyhakertek kedvelt zöldségféléje, hiszen felhasználhatósága sokoldalú, termése íze miatt kedvelt, magában is fogyasztható. A paradicsom a […]