Koriander

A Koriander népies neve:

Bolhafű, cigánypetrezselyem, poloskaszagú kapor, koldusbors, büdöskapor, beléndfű, koriandrom, zergefű.

A Koriander leírása

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, a Földközi-tenger vidékéről származó, egynyári gyógy- és fűszernövény. Hazánkban termesztik.

A növény kellemetlen poloskaszagú, hajtásrendszere kopasz. Levelei 1-3-szorosan szárnyasan összetettek, alsó levélkéi széles-tojásdadok, a felső levelek fonalasan sallangosak. Összetett ernyővirágzata gallérlevelek nélküli, az ernyő és az ernyőcskék 3-5 sugarúak. A virágok színe fehér vagy halványrózsaszín. Termései gömbösek, friss állapotban simák, szárítva jellegzetesen felváltva kanyargósan és egyenesen bordázottak. Részterméskékre csak nyomásra esik szét. Illata az érés előrehaladtával kellemes, fűszeres aromájúvá válik.

A Koriander elterjedése

Ősidők óta termesztett fűszernövény, Közép-Európában olykor elvadul. Hazája a Földközi tenger keleti vidéke és Nyugat-Ázsia.

Hogyan gyűjtsük a Koriander gyógynövényt?

A növény érett ikerkaszat termését használják gyógyászati célokra. Az éretlenül leszedett termés még a szárítás után is kellemetlen szagú, csak az éretten leszedett termésnek van kellemes, fűszeres illata.

A Koriander hatóanyagai:

Linalool főkomponensű illóolaj, alifás aldehidek, mint a poloskaszagra emlékeztető illatú dekanál.

A Koriander felhasználása:

A koriander termései emésztésserkentő, szélhajtó és görcsoldó sajátságúak és ennek megfelelően emésztési zavarok, mint a teltségérzés, puffadás, enyhe görcsökkel kísért gyomor-bél panaszok, valamint étvágytalanság esetén nyújtanak segítséget. Hashajtószerekben a görcsszerű tüneteket enyhítik, gyógyteakeverékekben illat- és ízkorrigáló anyagként is használatosak. Az illóolajat reuma elleni bedörzsölőszerként alkalmazzák. A drog legnagyobb mennyiségét azonban fűszerként és a likőriparban használják fel. A friss zöld növény kedvelt fűszer.

Tea: Törjünk össze mozsárban, vagy daráljunk meg 1 púpozott teáskanálnyi koriandert, majd öntsük le 2-3 dl forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután szűrjük le, és étkezések előtt fogyasszuk. Fűszerként: Igen jól felhasználható saláták, tészták, köretek ízesítésénél.

A gyógynövény hatásos felfúvódás és telítettségérzés, valamint a gyomor- és béltraktusban jelentkező görcsök, fájdalmak ellen. Kiváló szélhajtó. A koriander kiválóan alkalmas a „Roemheld-szindróma” (gázfelgyülemlés a hasban) kezelésére. Illóolaját bedörzsölőszerekben alkalmazzák reumás panaszok kezelésére. A tudományos vizsgálatok szerint a koriander serkentőleg hat az emésztésre, és gátolja bizonyos káros baktériumok elterjedését a szervezetben.

Jó tudni a Korianderről!

Várandós kismamáknak nem ajánlott korianderolajat alkalmazni! Az arra érzékenyeknél, allergiás reakciót válthat ki a bőrön.

Érdekesség a Koriander kapcsán:

A koriandert már 3000 éve használják fűszerként. Az egyiptomi sírokban találtak olyan koriandermagokat, amelyeket Krisztus előtt mintegy 1000 évvel szedhettek. A koriandert a Biblia és az Ebers-féle papirusztekercsek is megemlítik. A koriander a curry nélkülözhetetlen összetevője.

A Koriander az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.