Gyógynövényhatározó .hu » » Koriander

Koriander

A Koriander népies neve:

Bolhafű, cigánypetrezselyem, poloskaszagú kapor, koldusbors, büdöskapor, beléndfű, koriandrom, zergefű.

A Koriander leírása

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, a Földközi-tenger vidékéről származó, egynyári gyógy- és fűszernövény. Hazánkban termesztik.

A növény kellemetlen poloskaszagú, hajtásrendszere kopasz. Levelei 1-3-szorosan szárnyasan összetettek, alsó levélkéi széles-tojásdadok, a felső levelek fonalasan sallangosak. Összetett ernyővirágzata gallérlevelek nélküli, az ernyő és az ernyőcskék 3-5 sugarúak. A virágok színe fehér vagy halványrózsaszín. Termései gömbösek, friss állapotban simák, szárítva jellegzetesen felváltva kanyargósan és egyenesen bordázottak. Részterméskékre csak nyomásra esik szét. Illata az érés előrehaladtával kellemes, fűszeres aromájúvá válik.

A Koriander elterjedése

Ősidők óta termesztett fűszernövény, Közép-Európában olykor elvadul. Hazája a Földközi tenger keleti vidéke és Nyugat-Ázsia.

Hogyan gyűjtsük a Koriander gyógynövényt?

A növény érett ikerkaszat termését használják gyógyászati célokra. Az éretlenül leszedett termés még a szárítás után is kellemetlen szagú, csak az éretten leszedett termésnek van kellemes, fűszeres illata.

A Koriander hatóanyagai:

Linalool főkomponensű illóolaj, alifás aldehidek, mint a poloskaszagra emlékeztető illatú dekanál.

A Koriander felhasználása:

A koriander termései emésztésserkentő, szélhajtó és görcsoldó sajátságúak és ennek megfelelően emésztési zavarok, mint a teltségérzés, puffadás, enyhe görcsökkel kísért gyomor-bél panaszok, valamint étvágytalanság esetén nyújtanak segítséget. Hashajtószerekben a görcsszerű tüneteket enyhítik, gyógyteakeverékekben illat- és ízkorrigáló anyagként is használatosak. Az illóolajat reuma elleni bedörzsölőszerként alkalmazzák. A drog legnagyobb mennyiségét azonban fűszerként és a likőriparban használják fel. A friss zöld növény kedvelt fűszer.

Tea: Törjünk össze mozsárban, vagy daráljunk meg 1 púpozott teáskanálnyi koriandert, majd öntsük le 2-3 dl forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután szűrjük le, és étkezések előtt fogyasszuk. Fűszerként: Igen jól felhasználható saláták, tészták, köretek ízesítésénél.

A gyógynövény hatásos felfúvódás és telítettségérzés, valamint a gyomor- és béltraktusban jelentkező görcsök, fájdalmak ellen. Kiváló szélhajtó. A koriander kiválóan alkalmas a “Roemheld-szindróma” (gázfelgyülemlés a hasban) kezelésére. Illóolaját bedörzsölőszerekben alkalmazzák reumás panaszok kezelésére. A tudományos vizsgálatok szerint a koriander serkentőleg hat az emésztésre, és gátolja bizonyos káros baktériumok elterjedését a szervezetben.

Jó tudni a Korianderről!

Várandós kismamáknak nem ajánlott korianderolajat alkalmazni! Az arra érzékenyeknél, allergiás reakciót válthat ki a bőrön.

Érdekesség a Koriander kapcsán:

A koriandert már 3000 éve használják fűszerként. Az egyiptomi sírokban találtak olyan koriandermagokat, amelyeket Krisztus előtt mintegy 1000 évvel szedhettek. A koriandert a Biblia és az Ebers-féle papirusztekercsek is megemlítik. A koriander a curry nélkülözhetetlen összetevője.

A Koriander az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Illóolajok Az illóolajok a vízgőzzel együtt desztilláló anyagok, melyek a normál hőmérsékleten elillannak, és általában a szaglóérzéket ingerlik. A gyógynövények nagy százaléka tartalmaz illóolajat, melyeknek eltérő kémiai szerkezetük alapján […]
  • Sarkantyúka, kerti A Sarkantyúka, kerti népies neve: Sárog sarkantyú, sárga tőcséres, kapucinusvirág, pücülő. A Sarkantyúka, kerti leírása Magról hamar elszaporodik, április közepén vetik így májustól októberig virágzik. Kúszó és törpe fajtája is ismert. […]
  • Paradicsom A Paradicsom népies neve: paradicska, tomata, tomató A Paradicsom leírása A paradicsom a konyhakertek kedvelt zöldségféléje, hiszen felhasználhatósága sokoldalú, termése íze miatt kedvelt, magában is fogyasztható. A paradicsom a […]
  • Nehézszagú gólyaorr A Nehézszagú gólyaorr népies neve: Népies elnevezése nem ismert. A Nehézszagú gólyaorr leírása A kétszikűek osztályának a gólyaorrtermésűek rendjén belül a gólyaorrfélék családjához tartozó faj. Kellemetlen szagú, 20-50 cm magas, […]
  • Sáfrány A Sáfrány népies neve: Népies elnevezése nem ismert. A Sáfrány leírása A Kárpát-medencében őshonos fajok kora tavasszal virágoznak, míg a fűszerként ismert sáfrány ősszel virágzik.  Az aranysáfrány sárga virágú, a lila vagy fehér […]

Gyógynövények szerepe, hatása, alkalmazása - Gyógynövény határozó.hu

Üzemeltető: Index Web Solutions Kft. | Design: Kohányi Gábor | Sok szeretettel: Gyógynövények A-Z