Nadragulya

A Nadragulya népies neve:

Maszlagos nadragulya.

A Nadragulya leírása

A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Bükkösöket és gyertyánosokat kedvelő, évelő növény. Sötétibolyás, harang alakú virágai vannak. Termése augusztusban érik.

Elágazó, erős szárú növény, levelei széles lándzsásak, épszélűek, virágtakarója kétkörös. Virágai magánosak, harang alakúak, a párta 25 mm-es barnáslila, belül piszkos sárga, vörösen erezett, rövid, 5 részes, visszahajló szegélyű. Termése cseresznye nagyságú, fényes fekete, lédús bogyó.

A Nadragulya elterjedése

Erdei tisztások, cserjések, erdei utak. Európában, Délnyugat-Ázsiában, Észak-Afrikában honos.

Hogyan gyűjtsük a Nadragulya gyógynövényt?

A növény levelét és gyökerét használják gyógyászati célokra. A gyökeret késő ősszel gyűjtik.

A Nadragulya hatóanyagai:

„A föld feletti részekben tropánalkaloidok, mindenekelőtt hioszciamin, kevés szkopolamin; cseranyagok, kumarinok, flavonoidok. Atropin a szárítás és feldolgozás során keletkezik. A gyökér nem tartalmaz flavonoidokat, ugyanakkor a hioszciamin mellett kuszkhigrin is található benne.”

A levél- és a gyökérdrog egyaránt tartalmaz mérgező hatású alkaloidkeveréket (hioszciamint, szkopolamint, atropint). A levélben találhatók még flavonoidok, cseranyagok és kumarinok is.

A Nadragulya felhasználása:

A nadragulya minden része mérgező! A múltban használt leveleknek ma már csak szabványosított kivonatait vagy a belőlük kivont tiszta alkaloidokat, illetve részben azok szintetikus származékait használják fel. A hioszciamin és az atropin cholinerg-antonisták, így a nadragulya-kivonatot gyomor-bél rendszeri, epe- és húgyúti görcsök elleni készítményekben, valamint tüdőasztma esetén használják. A nyál- és verejtékmirigyek, a légutak és a bélcsatorna nyálkamirigyeinek váladék-elválasztását csökkenti, nyugtatja a központi idegrendszert. Az atropin a pupillák tartós tágulását idézi elő. A gyökérkivonatot úgynevezett bolgár kúraként a Parkinson-kór gyógyítására alkalmazzák. A gyökérdrog magas alkaloidtartalma miatt kedvezőbb az ipari feldolgozásra. A homeopátiás felhasználás a magas lázzal járó betegségek kezelését célozza.

A szemészetben pupillatágító. Tablettákban, injekciókban simaizomgörcs-oldó hatása miatt alkalmazzák. A tiszta atropin mellett a nadragulya tinktúráit, szárított kivonatait gyomorsav túltengés esetén használják az orvosi gyakorlatban. A nadragulyát tartalmazó homeopátiás szerek légúti megbetegedések és fájdalommal járó kórképek kezelésére ajánlottak.

A növényi drogot a gyógyszeripar hasznosítja.

Jó tudni a Nadragulyáról!

Erősen mérgező hatású növény! Az édeskés ízű termések fogyasztása súlyos mérgezést okozhat. A nadragulya-kivonatot tartalmazó készítmények csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazhatók. Csak a gyógyszertárakban kapható szabványosított készítményeket használjuk!

Érdekesség a Nadragulya:

A belladonna nevet – jelentése: szép hölgy – a növény onnan kapta, hogy a középkorban a nők a növény termésének levét szemükbe csöppentették, hogy pupillájuk nagyobb legyen, a nagy fekete szemek ugyanis a kor ízlésének megfelelően vonzóbbá tették őket az erősebb nem számára. A nyári hónapokban a növény szárán egyszerre figyelhető meg a virág, a zöld és a már érett termés.

A Nadragulya az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Piros, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Erjesztők Az erjesztők - enzimek (fermentumok) katalitikus anyagok, melyek már kis mennyiségben is befolyásolják a vegyi reakciók sebességét, anélkül azonban, hogy az így keletkezett új anyagokban kimutathatóak volnának. Például ilyen a […]
  • Dohány, közönséges (MÉRGEZŐ NÖVÉNY!) A Dohány, közönséges népies neve: tabak, tubák A Dohány, közönséges leírása A dohány egy nemzetsége érdekes módon a burgonyafélékhez tartozik. Erősen szőrözött növény, levele tojásdad-lándzsás alakú, igen nagy, alul a szárral együtt […]
  • Paradicsom A Paradicsom népies neve: paradicska, tomata, tomató A Paradicsom leírása A paradicsom a konyhakertek kedvelt zöldségféléje, hiszen felhasználhatósága sokoldalú, termése íze miatt kedvelt, magában is fogyasztható. A paradicsom a […]
  • Metélőhagyma A Metélőhagyma népies neve: Snidling, pázsithagyma, pázsitfű A Metélőhagyma leírása A hagymafélék családjába tartozik, a korai tavasz első hírnöke. Hengeres szárral rendelkezik, alul kerekded zöld vagy szürkészöld levelek fogják közre. […]
  • Áfonya, fekete Az Áfonya, fekete népies neve: Kukojsza. Az Áfonya, fekete leírása A fekete áfonya a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó, a nyirkos, savanyú talajú erdőket kedvelő 20-40 cm magas cserje. Észak-Európából származik, ahol vadon, […]