Nyírfa, közönséges

A Nyírfa, közönséges népies neve:

Bibircses nyír, nyílfa.

A Nyírfa, közönséges leírása

A nyírfafélék (Betulaceae) családjába tartozik. Hegyvidékek, lomberdők, parkok közismert fehér, foszló kérgű fája.

Ágai hajlóak, elágazásaik hegyesszögűek. A fiatal ágakon gyantamirigyek találhatók, amúgy simák, mint a levelek. A levelek alapja rombuszos, végük hosszan kihegyezett, élük kétszeresen fűrészelt, csúcsuk lágyan behajló. A porzós barkák csüggenek, míg a sokkal rövidebb bibés barkák virágzáskor felállóak.

A Nyírfa, közönséges elterjedése

Ritkás erdők, erdőszélek, puszták. Európában és Nyugat-Ázsiában honos.

Hogyan gyűjtsük a Nyírfa, közönséges gyógynövényt?

Főként a nyírfa levelét, de a homeopátiában a fa kérgét is használják gyógyászati célokra. A levelet június-július folyamán gyűjtik.

A Nyírfa, közönséges hatóanyagai:

A levél flavonoidokat (kvercetin glikozidokat), nyomokban illóolajat (szeszkviterpén peroxidokat, triterpén származékokat), káliumsókat és aszkorbinsavat tartalmaz.

A Nyírfa, közönséges felhasználása:

A nyírfalevelek vízhajtó hatásúak. A drog a veseszövet irritálása nélkül fokozza a víz- és elektrolitkiválasztást. Gyakran alkalmazzák önmagában vagy más vizelethajtó növényekkel együtt teaként enyhébb húgyúti fertőzéseknél, vesehomok és vesekő megelőzésére, illetve reumás panaszok és bőrkiütések kiegészítő kezelésére. A nyírkátrány ma már csak elvétve található meg néhány, bőrparazita és ekcéma elleni kenőcsben. A fiatal fák nedve, amelyet a népi gyógyászatban vizelethajtóként alkalmaztak, még ma is megtalálható némely hajhullás elleni és korpásodásgátló hajszeszben. A homeopátiában a nyírfának alárendelt szerepe van.

Tea: 2 dl forró vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított, apróra vágott nyírfalevelet, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Naponta 3-4 csészényi tea fogyasztása ajánlott. Vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő. Fürdő: 1 liter vízben felforraljunk 4-5 maréknyi nyírfalevelet, és lassú tűzön negyed óráig főzzük, majd szűrjük le. Ezt követően adjuk hozzá a fürdővízhez. Pattanásos bőrre használjuk.

A nyírfalevél teája kiváló vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő, de ismert görcsoldó és fertőtlenítő hatása is. Alkalmazzák enyhébb fertőzéses húgyúti megbetegedésekben, vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére, reuma ellen. A népi gyógyászatban a fiatal fák nedvét vizelethajtásra használták.

Jó tudni a Nyírfa, közönségesről!

A szív- és veseelégtelenségben szenvedők ne fogyasszák teáját!

Érdekesség a Nyírfa, közönséges kapcsán:

Néhány gyenge, friss nyírfalevelet érdemes belekeverni a tavaszi zöldsalátába.

Nyírfa, közönséges az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Zöld, vagy nem feltűnő virágok, lomblevelűek.