Kömény

A Kömény népies neve:

Konyhakömény, köménymag.

A Kömény leírása

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozó, kétéves növény. Első évben csak leveleket hoz, a második évben hajt virágzó szárat. Őshazája Eurázsia, nálunk mezők, legelők, kaszálók gyakori növénye. Májustól júliusig virágzik, termése júliustól szeptemberig érik.

Kopasz hajtású növény, levelei 2-3-szorosan szárnyasan összetettek, a levélkék 1-2 mm szélesek, szálasak vagy lándzsásak. Virágernyői fehérek vagy rózsaszínűek. A gallér és a gallérka hiányzik vagy kevés levelű, ikerkaszattermései hosszúkásak, részterméskékre szétesők, melyek kissé görbültek, jellegzetesen ötbordájúak.

A Kömény elterjedése

Hegyi rétek, legelők, útszélek. Európától Közép-Ázsiáig, Észak-Afrikáig honos.

Hogyan gyűjtsük a Kömény gyógynövényt?

A növény ikerkaszat termését hasznosítják gyógyászati célokra. Akkor érdemes gyűjteni – júliustól szeptemberig -, amikor a magok barnulni kezdenek, de még nem kemények.

A Kömény hatóanyagai:

A mag illóolajat (karvont, limonént, karveolt), zsírosolajat, flavonoidokat, fehérjét tartalmaz.

A Kömény felhasználása:

A kömény serkenti az emésztőmirigyek működését, szélhajtó és görcsoldó hatású. Felfúvódással és teltségérzettel járó emésztési zavarok, a gyomor-bél traktus és az epehólyag enyhébb görcsös panaszai esetén, valamint a szív és a gyomor ideges panaszai esetén használatos. A népi gyógyászatban emellett szoptatós anyáknak ajánlják a tejelválasztás fokozására. Az illóolajat, mely antibiotikus sajátságokkal rendelkezik, szájvizekben és bőrizgató bedörzsölőszerekben alkalmazzák. A drogot gyakran használják fel pálinka és likőr előállításához, s nem utolsósorban fűszerként, ahol különösen a puffasztó ételek, mint a káposztafélék emészthetőségét javítja.

Tea: Összetörünk fél teáskanálnyi köményt, majd leöntjük 2 dl forrásban lévő vízzel. Negyedóra elteltével leszűrjük, és étkezés előtt fogyasztjuk. Fűszer: Főzelékek, hüvelyesekből készült ételek, saláták ízesítésére használják.

A karvon illóolaj (az illóolaj különböző terpén-származékokat tartalmaz, ezek közül az egyik a karvon) a gyomor-béltraktus működésére hat, serkenti a gyomornedv-termelést, nyugtató és görcsoldó. Jótékony hatással van a bélflórára is, valamint fontos alkotórésze a szélhajtó és emésztést javító teakeverékeknek. A kömény megszünteti a puffadást, és a tudományos álláspont szerint segíti az idegi eredetű szív- és gyomorpanaszok gyógyulását. A népi gyógyászatban a szoptatós kismamák számára az anyatej mennyiségének növelésére ajánlják.

Jó tudni a Köményről!

A vadon termő köményt könnyű összetéveszteni néhány erősen mérgező ernyősvirágú növénnyel! Illóolajának belsőleg történő tartós használata nem javasolt, egyes kutatási eredmények szerint rákkeltő hatású.

Érdekesség a Kömény kapcsán:

A híres Ebers-papirusz – orvosi feljegyzéseket és recepteket tartalmazó egyiptomi irat – i. e. 1550-ből már említi a köményt.

A Kömény az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.