Kankalin, tavaszi

A Kankalin, tavaszi népies neve:

Tavaszfű, tavaszka csókaláb, égikincs, husitivirág, istenkesztyű, Isten kulcsa, kacinka, kankalék, sárgakükörcsin.

A Kankalin, tavaszi leírása

A kankalinfélék (Primulaceae) családjába tartozik. Erdők, cserjések, hegyi rétek évelő növénye. A tavaszi vagy orvosi kankalin latin neve Primula veris L. , a száratlan vagy közönséges kankaliné Primula vulgaris. Mindegyik fajta egyforma értékű gyógynövény.

Évelő növény, hosszúkás, tojásdad, ráncos felszínű, hirtelen a szárnyas nyélbe keskenyedő levelei tőlevélrózsát alkotnak. Egyoldalú ernyővirágzata hosszú kocsányon virul, a harangalakú, forrt szirmú párta sötétsárga színű, torkában 5 narancsszínű folttal. A felfúvódott csészecső kétszer olyan hosszú, mint a toktermés.

A Kankalin, tavaszi elterjedése

Száraz vagy változó nedvességű tisztások, hegyvidéki erdők, cserjések. Európa és Ázsia nagy részén honos.

Hogyan gyűjtsük a Kankalin, tavaszi gyógynövényt?

Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges. A kankalin gyökérzetét és virágját használják gyógyászati célokra. A gyökérzet barnássárga színű, enyhe szagú és kesernyés ízű. A növény március-áprilisban virágzik.

A Kankalin, tavaszi hatóanyagai:

Triterpén-szaponinok, köztük A primulaverin, amely a szárított gyökerek metil-szalicilátra emlékeztető jellegzetes illatáért felelős. A virágok csak a csészében tartalmaznak szaponinokat, a pártában flavonoidok, karotinoidok és nyomokban illóolaj. A növény föld feletti részében csekély mennyiségű primin található.

A Kankalin, tavaszi felhasználása:

Magas szaponin-tartalmánál fogva a kankalingyökér nyálkaoldó és köptető hatású, a légutak betegségei esetén használatos. A gyökérdrogot csak az I. Világháborút követően alkalmazták az észak-amerikai szenegafű pótlása céljából köhögés elleni szerként, a leveleket pedig a népi gyógyászat szintén a szaponinoknak köszönhetően már régóta felhasználta vizelethajtó szerként, továbbá reumatikus panaszok enyhítésére, és tüsszentésre ingerlő hatásuk miatt tubák készítésére is. A mézes illatú virágokat ugyancsak köhögés ellen alkalmazzák, valamint vizelethajtó- és izzasztó-, s idegnyugtató szerként. Esetenként teakeverékek színesítő összetevője. Homeopátiás felhasználási területei közé a fejfájás és a bőrkiütések kezelése tartozik.

Tea: 2 dl hidegvízbe tegyünk 1 fél-teáskanálnyi szárított kankalingyökeret vagy 1 teáskanálnyi virágot, forraljuk fel, majd 5-10 perc elteltével szűrjük le. Köhögés esetén naponta 3-4 csészényi teát fogyasszunk belőle. Teakeverékek: A kankalin gyökere szaponinban nagyon gazdag, így számos köhögéscsillapító tea fontos alkotórésze.

Csillapítja a nehezen múló köhögést, segíti a letapadt váladék felszakadását és kiköhögését. Jó nyálkaoldó, köptető és hurutoldó. Alkalmazzák még vizelethajtó szerként, közismert jótékony hatású még köszvényre és reumára.

Jó tudni a Kankalin, tavasziról!

A kankalin érintése az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki. A kankalin gyökér túladagolásakor émelygés, hasmenés jelentkezhet.

Érdekesség a Kankalin, tavaszi kapcsán:

A latin neve, a „primus” szóból kicsinyítő képzővel ellátott „primula” azt jelenti, „első”, arra utal, hogy a nemzetség mintegy háromszáz fajának többsége kora tavasszal virágzik, a hóolvadás után az elsők között bontják virágaikat.

A Kankalin, tavaszi az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.