Kutyabenge

A Kutyabenge népies neve:

Lángfa, dögfa, ebiszelence, ebsefa, kutyafa, puskaporfa.

A Kutyabenge leírása

A bengefélék (Rhamnaceae) családjába tartozik. A nedves, lápos területeket kedvelő cserje vagy fa. Ágainak kérge szürke, fénytelen, paraszemölcsökkel borított.

Magas bokor vagy kis fa, tövis nélküli ágain szürkésfehér parafacsíkokkal. Keresztben átellenes levelei kerek-tojásdadok, épszélűek, mindkét felükön 7-12 íves mellékér fut végig. Öttagú bogernyős virágai a levelek hónaljában vannak. Húsos termése először piros, éretten pedig feketés-lilás.

A Kutyabenge elterjedése

Nedves, ritkás erdők, mocsarak. Európában, Észak-Afrikában és Ázsiában honos, Észak-Amerikába behurcolták.

Hogyan gyűjtsük a Kutyabenge gyógynövényt?

A növény ujjnyinál vastagabb ágainak kérgét hasznosítják gyógyászati célokra. A vékonyabb ágak kérge gyógyászati szempontból értéktelen. A gyűjtési idő áprilistól augusztusig tart.

A Kutyabenge hatóanyagai:

A friss kéregben gyomornyálkahártyát irritáló antron- és diantron-glikozidok, melyek a tárolás során kevésbé irritáló glüko-frangulin és frangulin antrakinon-glikozidokká oxidálódnak; peptid-alkaloidok, cseranyagok.

Kutyabenge felhasználása:

Mérgező növény. A kutyabengekéreg az antranoidtartalmú hashajtók csoportjába tartozik. Ezeknek a drogoknak ma már csak a rövid távú alkalmazása engedélyezett székrekedés esetén, illetve orvosi vizsgálatokhoz történő bélürítésre. Népi gyógyászati használata vértisztítás, illetve súlycsökkentés céljából nem ajánlott. A hosszú távú alkalmazás lehetséges rákkeltő hatása a mai napig vitatott. Homeopátiás készítményeit gyenge emésztés, illetve hasmenésre való hajlam esetén adják.

Erős hatása miatt általában csak teakeverékben használják.

A friss kéreg egy évnyi szárítás után lesz hashajtó hatású. A növénynek van hánytató tulajdonsága is.

Jó tudni a Kutyabengéről!

Várandósság, szoptatás alatt alkalmazása nem ajánlott, továbbá 12 éves kor alatti gyermekeknél és vastagbélgyulladás esetén sem. Hosszú ideig történő, illetve gyakori használata nem javasolt. Ne tévessze össze termését a vadcseresznyéjével!

Érdekesség a Kutyabenge kapcsán:

Ha a kérget óvatosan megkaparjuk, a kaparás helyén rozsdavörös színűre változik.

A Kutyabenge az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Zöld vagy nem feltűnő virágok, lomblevelűek.