Bojtorján, nagy

A Bojtorján, nagy népies neve:

Keserű lapu, laboda, ragadáncs, bojtorjáng, bogáncs, bozogáncs.

A Bojtorján, nagy leírása

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Erdők szélén, utak mentén, előforduló, kétnyári növény. A nagy bojtorján (Arctium lappa), a pókhálós bojtorján (A. tomentosum) és a kis bojtorján (A. minus) is hasonló gyógyhatással bír.

Szíves-tojásdad levelű növény, a tőlevelek nagyon nagyok, barázdáltak, főként az erős szár alatt. A csak csöves virágok 3-4,5 cm hosszúságúak, hosszú kocsányúak, ernyős fürtben álló fészkeket alkotnak. A fészekpikkelyek horgasak, valamivel hosszabbak, vagy ugyanakkorák mint a virágok.

A Bojtorján, nagy elterjedése

Útszélek, folyópartok, törmelékek. Európában, Ázsiában honos, máshol behurcolták.

Hogyan gyűjtsük a Bojtorján, nagy gyógynövényt?

Gyógyászati célokra a növény gyökerét hasznosítják. Az első éves még nem virágzó növények gyökerét kell gyűjteni, melyek tömörek, húsosak. A gyűjtés ideje október-április. A gyökér íze keserű.

A Bojtorján, nagy hatóanyagai:

A gyökér inulint (akár 45%-ban), nyálkát, keserűanyagot (szeszkviterpén laktonokat) és szerves savakat tartalmaz.

A Bojtorján, nagy felhasználása:

A népi gyógyászat vizelethajtó- és izzasztószerként használja, vértisztító hatású, serkenti az epeelválasztást és enyhíti a gyomor-bél valamint máj-epe panaszokat, de a reuma és bőrbetegségek kezelésére is alkalmas. Zsíros olajokkal előállított kivonatait „”bojtorjángyökér-olajként”” árusítják bedörzsölő szernek és fürdőolajnak reumatikus izom- és ízületi fájdalmak ellen, továbbá hajhullás és korpásodás megszüntetésére. A homeopátia nedvező bőrkiütések és méhelőesés és reuma esetén használja.

Tea: A bojtorjánból készült tea jó vizelethajtó és vértisztító. Epe- és vesekő esetén ajánlott fogyasztása. Főzet: Hajápolásra ajánlott. Bojtorjángyökér-olaj: Hajápolásra javasolt törékennyé vált haj és korpás haj esetén.

A bojtorján a népi gyógyászatban ismert jó vizelethajtó, vértisztító, epe- és vesekőoldó tulajdonságáról. Izzasztószer. Külsőleg bőrbetegségek – ekcéma, nehezen gyógyuló sebek – kezelésére ajánlott, valamint hajápoló-szerként is népszerű. Meggátolja a hajhullást és a korpásodást, valamint a zsírosodást. Kivonatait reumatikus izom és ízületi fájdalmak ellen bedörzsölő-szerként alkalmazzák.

Jó tudni a Bojtorján, nagyról!

A pudvás gyökeret ne gyűjtsük!

Érdekesség a Bojtorján, nagy kapcsán:

Jó hajápoló szer.

A Bojtorján, nagy az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Piros fészekvirágzat.