Áfonya, fekete

Az Áfonya, fekete népies neve:

Kukojsza.

Az Áfonya, fekete leírása

A fekete áfonya a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó, a nyirkos, savanyú talajú erdőket kedvelő 20-40 cm magas cserje. Észak-Európából származik, ahol vadon, erdők szélén, lankásokon, középhegységekben él.

Lombhullató törpe cserje, zöld, szegletes ágakkal. Levelei csúcsos tojásdadok, finoman fűrészesek, mindkét oldalukon zöldek. Magános, gömb alakú levélhónalji virágai zöldes színűek, 4-5 rövid csücsökkel. Termései kékesfeketék, levelük bíborvörös.

Az Áfonya, fekete elterjedése

Tűlevelű erdők, lomberdők, törpecserjések. Európában, Észak-Nyugat Ázsiában.

Hogyan gyűjtsük az Áfonya, fekete gyógynövényt?

A növény gyenge, leveles hajtásait, és érett termését gyűjtik. Bogyótermései mélykék színűek, hamvasak, ízük kellemes. A cserje május-júniusban virágzik, termése augusztusban érik.

Az Áfonya, fekete hatóanyagai:

A levél (Myrtilli folium) cseranyagokat, flavonoidokat, iridoidokat, króm és mangán vegyületeket tartalmaz. A termés (Myrtilli fructus) katechin típusú cseranyagot, gyümölcssavakat, invert cukrot, antociánglikozidát, tartalmaz.

Az Áfonya, fekete felhasználása:

A fekete áfonya bogyóit a népi gyógyászat szívesen alkalmazza hasmenés kezelésére, illetve készítenek vörösborral feljavított fekete áfonya bort. A kinyert gyümölcsnedv gargalizálóként használható a száj és a garat kisebb gyulladásainak kezelésére. A homeopátia a termést hurutos megbetegedések kezelésére használja. A népi gyógyászatban a levelek a vércukorszint csökkentésére szolgálnak, azonban ez a hatás még nem bizonyított. Nagy mennyiségben, vagy hosszú ideig történő alkalmazása kerülendő, mert ilyen módon mérgezési tünetek léphetnek fel.

Tea: A levélből készült teát elsősorban szél- és vizelethajtóként, illetve bélhurut ellen használják, de alkalmazzák vese- és hólyag-megbetegedések esetén is. A terméséből készített tea, kellemes íze miatt mindennapi üdítő folyadékként fogyasztható.

A levélből készült tea jó szél- és vizelethajtó, megszünteti a bélrendszer hurutos megbetegedéseit. Segít vese- és hólyagbántalmak esetén is. A levélből előállított szereket külsőleg összehúzó szerként alkalmazzák. Belsőleg történő használatra időskori cukorbetegség esetén alkalmazható szakorvosi felügyelet mellett. A termésből szintén készítenek teát gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére, de közkedvelt és ízletes a belőle előállított lekvár, szörp és bor is. Az áfonyabor erősítő hatású. A vadon élő áfonya termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben termesztettekénél. Retinaproblémák, látászavarok esetén is felhasználást nyer. Terméséből „gyógypálinkát” is főznek, melyet szájüregi és fogínygyulladás esetén fogyasztanak. Baktériumölő hatással is rendelkezik. Az áfonya kivonatos formában gyógyszertárakban kapható.

Jó tudni az Áfonya, feketéről!

Az erdőben szedett áfonyát alaposan mossuk meg, mert vadállatok (pl. róka, vaddisznó) járkálhatnak sűrű cserjéi között, és a testükről különböző kórokozók kerülhetnek át a növényre. A fekete áfonya leveleinek nyersen történő, túlzott fogyasztása mérgezést okozhat.

Érdekesség az Áfonya, fekete kapcsán:

A fekete áfonya kedvenc tápláléka a vadon élő állatoknak, medvéknek, fajdoknak.

Az Áfonya, fekete az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Piros, sugaras szimmetriájú virágok, öt sziromlevél.