Gyermekláncfű

A Gyermekláncfű népies neve:

pongyola pitypang, pitypang, kácsavirág, kikirics, papatyivirág, pimpam, barátfej, bimbófű, buborékfű, éjjelilámpa, kutyatej, láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág

Gyermekláncfű leírása

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik, mindenhol megélő, elterjedt évelő növény. Élénk sárga virágzata koratavasztól tőkocsányon virít. Üde zöld levelei jellegzetesen fogazottak. Hatóanyagtartalma a virágzás idején a legnagyobb. A növényt bárhol felsértve keserű ízű fehér tejnedvet ereszt. Fantasztikus alkalmazkodóképességű növény, bárhová is repíti „ejtőernyős” magjait a szél, kihajt.

Tejnedvet termelő, alakgazdag fajcsoport. A levelek többnyire mélyen szeldeltek, kacúrosak, tőlevélrózsát alkotnak. A fészekvirágzat 3,5-5,5 cm átmérőjű, a levél és fészekpikkely nélküli szár végén helyezkedik el, csak nyelves virágok alkotják.

Gyermekláncfű elterjedése

Dús réteken, legelőkön, gyomtársulásokban fordul elő. Ma világszerte elterjedt.

Hogyan gyűjtsük a Gyermekláncfű gyógynövényt?

A növény levelét, föld feletti részét és gyökerét gyógyászati hasznosításra ősszel és tavasszal gyűjtik. A növény ősszel másodvirágzó.

Gyermekláncfű hatóanyagai:

„szeszkviterpén-lakton keserűanyagok, lakton, mint a tarakszinsav-glikozid; triterpének: például tarakszazterol; karatinoidok, flavonoidok, ásványi anyagok, nagyrészt káliumsók.”

Hogyan gyűjtsük a Gyermekláncfű gyógynövényt?

A növény szeszkviterpén lakton keserűanyagokat, flavonoidokat, cseranyagot, szterolokat, káliumsókat, karotinoidokat, inulint tartalmaz.

Gyermekláncfű felhasználása:

Keserűanyagtartalma miatt serkenti az emésztőmirigyek működését, vizelethajtó hatása is ismert, amelyben valószínűleg magas káliumtartalma is szerepet játszik. A népi gyógyászat enyhe hashajtó szerként reumatikus fájdalmak, és ekcéma esetén alkalmazza. Friss, fiatal levelei salátaként, illetve a belőlük származó présnedv a tavaszi tisztítókúra részei. A homeopátia májbetegségek és emésztési panaszok kezelésére használja. Gyermekeknél megfigyeltek mérgezéseket a virágzati szárból a tejnedv kiszívása miatt.

Tea: 3 dl vízben forraljunk fel 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet, és 1 percen át főzzünk, majd 15 perc elteltével szűrjük le. Kúraszerűen 6 héten át napi 2 csészével fogyasszunk belőle. Borogatás: 3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyünk 0,5 liter vízbe, forraljunk fel, és főzzünk 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre és helyezzük a fájó, sajgó ízületre. Szirup: 2-3 dl vízben főzzünk fel 2-2 evőkanál gyermekláncfűgyökeret és -levelet, a felforralástól számítva 1 percig főzzük, majd szűrjük le. A főzethez adjunk 120-150 g cukrot, így sziruposan besűrűsödik.

A keserűanyagok serkentik az emésztést, így a gyermekláncfű kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító gyógynövényünk, melynek gyulladáscsökkentő hatása is van. Kutatások bizonyították, hogy hatóanyagai epe- és májbántalmak esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. Teáját régóta fogyasztják vizelethajtóként és vértisztítóként, mivel fokozzák a máj és a vesék aktivitását. Reumás panaszok, fájó ízületek esetén ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás.

Jó tudni a Gyermekláncfű!

A gyermekláncfűben található tejnedv nagy mennyiségben mérgezési tüneteket okozhat. Alkalmazása ellenjavallt epevezeték-elzáródás, gyomor- és nyombélfekély esetén. Epekő gyógyítására csak orvosi felügyelet mellett használjuk.

Érdekesség az Gyermekláncfű:

A gyermekláncfű zsenge leveleit sokan salátaként fogyasztják. Receptje a magyar nyelvű bioreceptek között „oroszlánfog saláta” néven is megjelent, mely pusztán gondatlan fordítás eredménye, a növény német nevének (Löwenzahn) tükörfordításából. Inulinban gazdag gyökeréből kávépótszert is készítenek.

Gyermekláncfű az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga fészekvirágzatok.