Gyógynövényhatározó .hu » » Homoktövis

Homoktövis

A Homoktövis népies neve:

Ezüsttövis, fűztövis, homokfa.

Homoktövis leírása

A homoktövis az egyik legrégebben használt gyógynövény, termését a tibeti gyógyítók több mint ezer éve alkalmazzák sikeresen. Sokáig nálunk inkább csak díszcserjeként ültették, vagy a homokos talaj megkötésére használták, nem tudták, hogy a kis növénynek nagy gyógyereje van.

Az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozik, a tengerpartok homokdűnéin, homoktalajon, folyó- és patakhordalékon növő, kétlaki növény. A homoktövis sarjtelepes, lombhullató, szél porozta tövises cserje vagy fa. Virágai március-áprilisban nyílnak. Termése narancssárga bogyó.

Tövises, kétlaki bokor, vagy kis fa. Egyenes levelei lándzsásak, fedőszőrös fonákjuk ezüstszürke, vagy rézvörös, fénylő. Jellegtelen virágai fürtökben állnak, amelyek a levelek előtt virítanak. Sárga, vagy narancsvörös termése 7-8 mm nagyságú álbogyó.

A Homoktövis elterjedése

Folyadékhordalékos területek, tengerparti dűnék. Gyakori dísznövény, Eurázsiai flóraelem.

Hogyan gyűjtsük a Homoktövis gyógynövényt?

Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges. A homoktövisnek a termését és a levelét és a magból kinyerhető zsírolaját használják gyógyászati célokra. Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be. Dér-csípetten édessé válik az amúgy kesernyés, savanykás gyümölcs.

A Homoktövis hatóanyagai:

Sok C-vitamin és más vitaminok, flavonoidok, almasav, cukoralkoholok; elsősorban a magban zsíros olaj.

Megtalálható benne az A-vitamin is, továbbá tartalmaz mannitot, flavonoidokat.

A Homoktövis felhasználása:

A téli influenzaszezon kapcsán legfőbb ideje immunrendszerünk erősítésére is gondolnunk. Sokaknak a forrón gőzölgő, gyógynövényekből készített teák jutnak eszükbe, vagy a vitamindús, fenséges illatú trópusi gyümölcsök, esetleg a klasszikus “házi gyógyszerek”, amelyekkel a vitaminháztartásunkat felturbózhatjuk. Azonban a citrom, a csipkebogyó, a kasvirág, a fokhagyma mellől nem hiányozhat a homoktövis sem.

Tudta? 100 g friss homoktövis termés hozzávetőlegesen 500 mg C-vitamint tartalmaz, mintegy tízszeresét annak a mennyiségnek, amely a narancsban található.

A homoktövis terméseit kizárólag feldolgozott formában, levelüket vagy kivonatukat fogyasztják. Magas C-vitamin tartalmuk miatt fontos szerepet játszanak meghűléses megbetegedések, lázzal járó fertőzések esetén és a lábadozás felgyorsítására. Magjának zsíros olaja sebgyógyító hatású.

Tea: A leveléből készített teát meghűléses megbetegedések esetén alkalmazzák. Gyümölcsét általában feldolgozva, szirup, lekvár, bor, ivólé, likőr, zselé formájában. Gyógyszerek és tápszerek készítésére is használják. Kozmetikai készítmények közkedvelt alapanyaga. Homoktövis-magolaj: Növeli a szervezet ellenálló-képességét. Napjainkban a homoktövis magolaja széles alkalmazást nyert az egészségügyben, mivel gyógyítási és megelőzési céllal egyaránt alkalmazzák belsőleg és külsőleg.

A homoktövis növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Sokan használják meghűléses megbetegedéseknél. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő. A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális “téli gyógyszer”.

Fontos tudni!

A gyűjtött homoktövis termések mélyhűtéssel tárolhatók egy ideig, azonban ezeket gyorsan fel kell dolgoznunk, mert C-vitamin-tartalmuk hamar elbomlik, az értékes vitamin elvész.

A homoktövis terméséből készített instant gyümölcstea C-, P-, E-, F-vitaminokban, karotinoidokban gazdag, aminek köszönhetően reformétrendek kiegészítőjeként, akár kúraszerűen fogyasztva is, stresszes életvitel mellett javítja a fizikai és szellemi teljesítőképességet, a szervezet ellenálló képességét, és erre nagy szükségünk van télen.

Napi 1-2 homoktövis-kapszula fogyasztása hozzájárul a szervezetünk E-vitamin-, C-vitamin- és karotinszükségletének fedezéséhez, és kiegészíti a sokszor hiányos esszenciális zsírsavbevitelünket.

Jó tudni a Homoktövisről!

A homoktövis-magolajat nem ajánlatos használni akut epehólyag-gyulladásnál és hasnyálmirigy-megbetegedéseknél. Ne kézzel szedjük, hanem ollóval vágjuk le termését!

Újabban nemcsak a termésnek és az abból préselt olajnak, hanem a homoktövis magjából nyert olajnak is különös figyelmet szentelnek. A hidegen préselt magolajnak baktériumölő hatást tulajdonítanak, és ez sikeresen alkalmazható a bőrgyógyászatban, elsősorban égési, fagyási sérülések kezelésére, valamint gyulladáscsökkentésre.

Érdekesség a Homoktövis kapcsán:

Már az ókorban felismerték, hogy a homoktövis bogyója és levele gyógyhatással rendelkezik. Hazánkban is őshonos, védett növény a homoktövis, a Duna és a Dráva homoktalaján él.

C-vitamin bomba

A dekoratív Homoktövis cserje ősszel beérő narancssárga bogyóinak az íze kesernyés-savanyú, sajátos – ananászra emlékeztető – aromájú. A termés fanyar ízét a novemberi dér hidege alakítja édes vitaminbombává, és teszi a növényt értékes téli vitaminforrássá. A népgyógyászati tapasztalat és a klinikai kutatások alapján a homoktövis ismert gyógyhatásai közül a legfontosabb az immunrendszer védelme és erősítése. Magas C-vitamin-tartalmával ideális “téli gyógyszer” a meghűléses betegségek megelőzésére és kezelésére.

Antioxidáns koktél

A homoktövis fokozza az anyagcserét, zsíroldó hatású, így segíthet az optimális testsúly megtartásában, vagy a fogyókúrában. Egyes források szerint kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyes betegségek esetén, és védi a májat.

Értékét növeli a narancsszínű bogyókban található béta-karotin, ami az A-vitamin előanyaga, továbbá rendkívül jótékony hatásúak az E- és F-vitaminjai. A vízben oldódó flavonoidjai az előbb említett vitaminokkal, valamint az értékes növényi olajokkal és zsírokkal együtt, rendkívül hatásos antioxidáns-koktélt kínálnak számunkra.

A szabad gyökök “semlegesítése” révén az antioxidánsok késleltetik az öregedési folyamatokat, lassítják a ráncok kialakulását. Mint valamennyi, antioxidánst nagy mennyiségben tartalmazó növény, a homoktövis termése is értékes eszköz a daganatos betegségek megelőzésében, illetve a nagy mennyiségű szabad gyök keletkezésével járó sugárterápia kellemetlen mellékhatásainak enyhítésére.

Bőrre való

A napot kedvelő homoktövis gyümölcsében az éltető napfény hatására keletkeznek a bőrápolásban értékes hatóanyagok. A vitaminok közül a bőr regenerálása szempontjából a legfontosabbak a karotinoidok. A természetes A-vitamin hatása különösen kedvező C-vitaminnal kombinálva. A homoktövist tartalmazó bőrápoló készítményekből a vitaminok és a telítetlen zsírsavak kitűnően felszívódnak, azok a bőr mélyebb rétegeibe is eljutnak: kiegyensúlyozva annak zsír- és vízháztartását.

Száraz bőr esetén, különösen kedvező hatásúak a homoktöviskrémek; a bőrt simává, bársonyossá, puhává varázsolják. Alkalmazhatók az arc, a kéz vagy az egész test területén; erős napozás vagy szoláriumozás után a gyulladt, kipirult bőrt megnyugtatják.

A Homoktövis az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Zöld, vagy nem feltűnő virágok, lomblevelűek.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Szilva A Szilva népies neve: Szilva A Szilva leírása A házi, közönséges szilva a Prunus domestica, ez a legelterjedtebb, legismertebb szilva. A szilva a rózsafélék családjába tartozik. Lehet fa vagy cserje is. Ovális, kihegyezett csúcsú […]
  • Vitaminok, ásványi anyagok A vitaminok közül a C-vitamin főleg a gyümölcsökben található meg, de a nyírfalevél, a gyermekláncfű, és a csalán is sok C-vitamint tartalmaz. B-vitamin a gabona-magvakban, gyümölcsökben,az articsókában, a csalánban, csipkebogyóban, […]
  • Őszibarack Az Őszibarack leírása Antioxidáns hatása révén kitűnő immunerősítő, a bőrt pedig hidratálja, óvja a káros környezeti hatásoktól. Magas szelén- és cinktartalma serkenti a köröm és a haj növekedését, kalcium- és magnéziumtartalma segíti a […]
  • Cserzőanyag A cserzőanyag (tannin-organikus sav) a növényeket óvják meg a korhadástól (antioxidáns hatás). Nitrogénmentes szerves fanyar ízű vegyületek, vízoldékony (tannin és depszidek-kínasav, kávésav) és vízben nem oldódó (katechinek) […]
  • Zsírok, zsíros olajok A zsírok az illóolajtól abban különböznek, hogy nem párolognak, és nem oldódnak alkoholban (a ricinus kivételével). Ezeket főleg magvakból, sajtolással nyerik ki (lenolaj, napraforgó, repce, ricinus, szerecsendió, mustármag). […]

Gyógynövények szerepe, hatása, alkalmazása - Gyógynövény határozó.hu

Üzemeltető: Index Web Solutions Kft. | Design: Kohányi Gábor | Sok szeretettel: Gyógynövények A-Z