Lestyán

A Lestyán népies neve:

Maggifű.

A Lestyán leírása

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozó, termesztett, évelő növény. Napos, félárnyékos helyen érzi jól magát. Szaga és íze a petrezselyemére emlékeztet. Levelét és gyökerét egyaránt felhasználja az élelmiszeripar és a gyógyászat is.

Erőteljes növekedésű, fűszeres illatú növény. Levelei 2-3-szorosan szárnyaltak, a nagy levélkék rombosak, elől bevagdaltak. Összetett ernyővirágzata 10-20 ernyőcskéből áll, számos gallér- és gallérkalevéllel. Ovális ikerkaszattermései kissé lapítottak, 5-8 mm hosszúak, bordázottak és szárnyasak.

A Lestyán elterjedése

Európában és távolabb is termesztett növény, néha elvadul. Hazája Délnyugat-Ázsia.

Hogyan gyűjtsük a Lestyán gyógynövényt?

A növény gyökérzetét, tőleveleit és magját gyűjtik és hasznosítják. Júliusban- augusztusban virágzik.

A Lestyán hatóanyagai:

Az illóolajban alkil-fitalidok fordulnak elő, például liguszticid; fellandrén, pinén és más terpének; furokumarinok, falkarindiol, poliin.

A Lestyán felhasználása:

A drog vizelethajtó hatása a vesekő és -homok képződésének megelőzése céljából alkalmazott átmosó terápiáknál aknázható ki, azonban használata az illóolaj helyi izgató tulajdonsága miatt a húgyutak akut gyulladásai, valamint terhesség esetén nem ajánlott. A népi gyógyászatban a lestyán gyökerét emésztési bántalmak enyhítésére, menstruációs zavarok kezelésére és köhögés elleni nyálkaoldószerként is alkalmazzák. A Maggi ételízesítő ízét adó leveleket ezek a készítmények nem tartalmazzák. A növény bizonyos fototoxikus sajátsággal is rendelkezik.

Tea: „Vízhajtóként 1-2 teáskanál vágott, szárított gyökeret (2-4 g) 150 ml forrásban lévő vízzel leöntenek, 10-15 percig állni hagyják, majd leszűrik. Naponta többször 1 csésze tea javasolt az étkezési szünetekben, viszont vesegyulladás, illetve a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél tilos az alkalmazása. Átlagos napi dózis: 4,5-9 g.” (Kéry, 2000)Fűszerként: Levelét levesekbe, salátákba, sajtokhoz, magját kenyértésztákhoz, salátákba, rizshez, likőrökhöz, meghámozott gyökerét pedig levesekbe tehetjük.

Gyomorégésre az egyik legjobb gyógynövény. A lestyánt elsődlegesen vizelethajtóként ödémák levezetésére használják. Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére alkalmas. A népi gyógyászatban gyomorerősítőként, emésztést serkentő szerként használják.

Jó tudni a Lestyánról!

Áldott állapotban lévő nők számára nem ajánlatos a lestyán fogyasztása, mivel ingerelheti a veséket, és rosszullétet okozhat. Hosszabb ideig történő használata során fényérzékenység alakulhat ki. Használata ellenjavallt elégtelen veseműködés, húgyúti gyulladások esetén.

Érdekesség a Lestyán kapcsán:

A lestyán Délnyugat-Ázsiában honos. A rómaiak közvetítésével került Pannóniába.

A Lestyán az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.