Akác, fehér

Az Akác, fehér népies neve:

Akác, csipkefa, ragacsfa, istenpapucsa, koronafa, magyarfa, pampuska.

Az Akác, fehér leírása

A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. A XVI. században Észak-Amerikából betelepített közismert, tüskés ágú fa. Hazánkban, kisebb nagyobb erdőségeket alkot. Sík vidékek, homokos talajok jellegzetes fás szárú növényévé vált. Lombhullató fa, levelei 7-19 tojásdad eliptikus levélkéből, páratlanul, szárnyasan összetettek, a rügyek mellett két pálhatövissel. Fehér, illatos, pillangós virágai 2 cm hosszúságot érhetnek el, lecsüngő fürtökben nyílnak. Hüvelytermése lapos, fényes.

Az Akác, fehér elterjedése

Világszerte termesztett és meghonosodott növény. Hazája Észak-Amerika délkeleti része.

Hogyan gyűjtsük az Akác, fehér gyógynövényt?

A növény virágzatát hasznosítják gyógyászati célokra. Az akác jellegzetes, édeskés illatú, fehéres vajszínű virágját friss nyílásában érdemes szedni, mégpedig úgy, hogy a virágokat lefejtjük a fürtökről, majd jól megszárítjuk. A virágzás májusra, június elejére esik.

Az Akác, fehér hatóanyagai:

A hatóanyagok, a különböző lektinek főként a kéregben és a magokban fordulnak elő. A virág illóolajat (linaloolt) tartalmaz.

Az Akác, fehér felhasználása:

A fajt gyógyászatilag például túlzott gyomorsav termelődés, és az ezzel összefüggő panaszok ellen, továbbá homeopátiás hasmenés, migrén, és arcidegzsába kezelésére használják. Illatos virágai olykor fűszerül is szolgálnak. Irodalmi adatok a magok fogyasztása vagy a kéreg megrágása után fellépő, a lektinek által kiváltott súlyos mérgezésekről számolnak be. Tea: 2 dl forró vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes. Az akácvirág jó köhögéscsillapító hatású, de használják még túlzott gyomorsav-termelődés esetén.

Jó tudni az Akác, fehérről!

Az elnyílott, földre hullt virágot ne gyűjtsük! A kéreg fogyasztása után a lektinek által kiváltott mérgezések fordulhatnak elő.

Érdekesség az Akác, fehér kapcsán:

Az akácvirág nektárjából kiváló méz készül. Aromaanyagait az illatszeripar is előszeretettel hasznosítja.

Az Akác, fehér az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, kétoldali szimmetriájú virágok.

Cimkék: akáccsipkefagyógynövényistenpapucsakoronafamagyarfapampuskaragacsfa