Komló

A Komló népies neve:

Szeleginy, sörkomló, sullyogó iszalag.

A Komló leírása

A kenderfélék (Cannabaceae) családjába tartozó, árokpartokon, nyirkos helyeken termő kúszó, más növényekre felkapaszkodó, kétlaki növény. Gyógyászati célokra a teljesen még nem érett, zöld színű termésfüzéreit (komlótoboz) használják. A terméseket és a murvalevelek belső oldalát sárga mirigyek borítják. Ezek tartalmazzák elsősorban a hatóanyagokat. A növény június-júliusban virágzik, termése pedig szeptembertől érik. A növény illóolajat (mircént, humulént), metilbutenolt, cseranyagokat, komló keserűanyagokat (humulont, lupulont), flavonoidokat tartalmaz.

Kétlaki növény, mely horgas szőrökkel kapaszkodik. Keresztben átellenes levelei tenyeresen 3-7 karéjosak. Porzós virágzata laza-bogas fürt, a termő tömött füzér. Itt a fellevelek erőteljesen megnagyobbodnak, és a terméseket teljesen beburkolva komlótobozt alakítanak ki.

A Komló elterjedése

Ártéri erdők, cserjések. Hazája Dél- és Közép-Európa, Délkelet-Ázsia, Észak-Amerika. Csak nőivarú példányait termesztik.

Hogyan gyűjtsük a Komló gyógynövényt?

Komló hatóanyagai:

A mirigyek gyantájában komló-keserűanyagok, mint a humulon, lupulon és további acilflorogucidok; metilbutenol, amely a tárolás és feldolgozás során a keserűanyagok oxidációja által keletkezik, továbbá a komlótermékek elfogyasztása után valószínűleg metabolikusan; illóolaj, benne mircén, humulén és karofillén; cseranyagok; flavonoidok: xantohumol.

A Komló felhasználása:

A komlótobozokat sikeresen alkalmazzák mint enyhe nyugtató- és altatószert, annak ellenére, hogy a drog hatásmechanizmusa a mai napig nem teljesen ismert. A népi gyógyászatban gyomornedv-elválasztódást serkentő hatása miatt emésztési panaszok kezelésére használatos, de fokozott szexuális izgalmi állapot esetén is szóba jön. Fiatal lányoknál menstruációt elősegítő hatás volt megfigyelhető, mely a drognak bizonyos ösztrogénhatására utal. Homeopátiás készítményével főként idegességet és alvászavarokat gyógyítanak. A friss tobozok azonban bőrirritációt okozhatnak.

Tea: Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított komlót, hagyjuk állni negyedórán át, majd szűrjük le. Mézzel édesíthető. Altató hatású. Fürdő: Lenzsákba tegyünk 3 maréknyi komlót, majd tegyük a fürdővízbe. Párna: Lenzsákba tegyünk 3 maréknyi komlót, és tegyük a párnánk alá. Illóolajai a belégzett levegővel jutnak a szervezetbe. 10 naponta cseréljük „komlópárnánk” tartalmát. A komlófürdők és komlópárnák nyugtató hatását biztosra vehetjük.

A komló bizonyítottan jó nyugtató- és altatószer, de használják étvágytalanság és gyomorpanaszok ellen, továbbá idegi eredetű hasmenés esetén is. Gyakran más növényi nyugtatókkal (macskagyökérrel) együtt alkalmazzák. Teája többek között a változókor problémáira ajánlott. A komlót a népi gyógyászatban emésztési panaszok kezelésére, külsőleg borogatásként fekélyek esetén alkalmazták.

Jó tudni a Komlóról!

Autóvezetés és odafigyelést, jó koncentrációs képességet igénylő tevékenység végzése előtt nem javasolt teájának fogyasztása, mert elálmosít! A friss tobozok érintése bőrgyulladást okozhat.

Érdekesség a Komló kapcsán:

A rómaiak a fiatal komlóhajtásokat főzelékzöldségként fogyasztották. Sörgyártáshoz, kenyérsütéshez is használják.

A Komló az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Zöld vagy nem feltűnő virágok, kúszónövények, élősködők.