Benedekfű

A Benedekfű népies neve:

Áldott bogáncs, keserű bogáncs, áldottfű, áldott bárcs.

A Benedekfű leírása

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Bencés szerzetesek hozták Itáliából hazánkba és kolostorkertekben termesztették. Mediterrán vidékeken vadon élő, hazánkban termesztett, egyéves növény. Íze rendkívül keserű.

A bogáncshoz hasonló növény. Mélyen kacúros, tövises, fogazott, pókhálósan szőrözött, mirigyes-ragacsos levelekkel. A 2,5-3,5 cm hosszú fészekvirágzatot körülveszik a felső levelek, sárga csöves virágokból áll. A gallérlevelek barnák, a külsők rövidek, egyszerűek, a belsők szárnyasan elágazók, tövisesek.

A Benedekfű elterjedése

A Földközi-tenger partvidékén, Kelet-Európában, itt ritkán termesztik és elvadul.

Hogyan gyűjtsük a Benedekfű gyógynövényt?

A növény oldalhajtásait, valamint felső 30-40 cm hosszú virágos, leveles részét alkalmazzák gyógyászati célokra. Fontos, hogy árnyékos helyen szárítsuk, mert a napfényre érzékeny és hamar kifakul. A növényt virágzása kezdetén kell learatni.

A Benedekfű hatóanyagai:

Szeszkviterpén-lakton típusú keserűanyagok, amilyen a kinicin és az artemiziifolin, továbbá keserű lignán-laktonok, kevés illóolaj, flavonoidok, nagy mennyiségű ásványi anyag, különösen kálium- és magnéziumsók.

A Benedekfű felhasználása:

A drog keserűszerként használatos a nyál- és a gyomorsav-elválasztás fokozására, emésztési zavarok és étvágytalanság, továbbá máj- és epebetegségek esetén. A népi gyógyászat a drogot sebgyógyításra is alkalmazza. A homeopátia krónikus májbetegségek kezelésére alkalmazza.

Tea: A benedekfüvet teában gyakran keverik citromfűvel. Mindkét alkotóelemből 2-2 teáskanálnyit forrázzunk le 0,5 liter forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le! Naponta 2 csésze tea fogyasztása ajánlott fél órával az étkezések előtt.

A növény jó emésztés- és étvágyjavító hatású, gyomorsav-elválasztást fokozó szer, és alkalmazzák a népi gyógyászatban epehajtóként is.

Jó tudni a Benedekfűről!

A növény szárítása árnyékban történjék! Gyomor és bélfekély esetén alkalmazása nem ajánlott. Allergiás reakciók is kialakulhatnak használatakor.

Érdekesség a Benedekfűkapcsán:

A likőripar kedvelt nyersanyaga. A növény termése szappangyártásra alkalmas zsíros olajat is tartalmaz. XVI. században azt gondolták, hogy a pestis gyógyítására alkalmas.

A Benedekfű az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga fészekvirágzatok.