Kukorica

A Kukorica népies neve: Tengeri. A Kukorica leírása A pázsitfűfélék (Gramineae) családjába tartozik. Hazánkba Amerikából került ez az ipari célokra termesztett egyéves, kétlaki növény. Magas, erőteljes növekedésű fűféle. Virágai váltivarúak, porzós virágai végálló bugában állnak, termős virágai a levélhüvelybe burkoltak, világossárga vagy ibolyakék bibeszálakkal. A Kukorica elterjedése Közép-Amerikából származó kultúrnövény, ma már világszerte termesztik. Hogyan gyűjtsük a Kukorica gyógynövényt? A torzsavirágzatának bibeszárai hasznos hatóanyagokat tartalmaznak, ez nevezik kukoricabajusznak. A termés, az érett torzsák betakarításakor, ősszel gyűjtik, majd megszárítják. Figyelni kell arra, hogy a torzsát borító levélből kiálló rész gyakran penészes, ezt haladéktalanul el kell távolítani. A Kukorica hatóanyagai: A zsíros olajban linolsav és olajsav gliceridjei, E-vitamin, fitoszterol. A kukoricabajuszban illóolaj karvakrollal, cserzőanyag, flavonoidok, szaponinok, fitoszterolok, káliumsók, nagy mennyiségben, alkaloidok. A …

Tudjon meg többet ➢

Mustármag

A mustármag gyógynövény hatásai, alkalmazása

Latin neve: Brassica nigra. A mustármag bőrpírt előidéző, bőrizgató, ser­kentő, vizelethajtó, vértisztító hatású gyógynövény, míg na­gyobb mennyiségben hánytatószerként funkcionálhat. A meleg vízbe tett egy kávéskanálnyi összetört mustármag enyhe hashajtó és vértisztító hatá­sú, míg egy evőkanálnyi mennyisége gyorsan meghánytat. Külsőleg a mustárolaj helyi keringésélénkü­lést eredményez. A mustártapaszhoz keverjük hideg vízzel sűrű péppé a mustármag porát, majd kenjük szét egy pamutvászon anyagon. Tegyünk egy vékony anyagot a bőrre és erre helyezzük a mustártapaszt. A pakolást addig tartsuk a bőrön, amíg az égető érzés kíséreté­ben ki nem pirosodik. Ekkor a tapaszt távolítsuk el, a maradék mus­tárt mossuk le a bőrről. A mustártapasz fájdalmakra, rándulásra, gör­csökre, és olyan hideg területekre jó, ahol kerin­gésélénkítésre van szükség. Érzékeny területekre, lágy bőrfelületre ne te­gyük. Ha túl erősnek …

Tudjon meg többet ➢

Szilva

A Szilva népies neve: Szilva A Szilva leírása A házi, közönséges szilva a Prunus domestica, ez a legelterjedtebb, legismertebb szilva. A szilva a rózsafélék családjába tartozik. Lehet fa vagy cserje is. Ovális, kihegyezett csúcsú levelei csipkésen fogazottak. Levelei felül kopaszok, míg fonákukon kevésbé ugyan, de pelyhesen szőrösek. Kettesével álló virágaik, finoman szőrözött kocsányaik lombfakadással egy időben nyílnak. 7-12 mm zöldes-fehér sziromlevelei vannak. Termései fajtától függően különbözőek. A Szilva elterjedése A közönséges házi szilva csak termesztett növényként, ismert. Előfordulhat elvadulása is, de jellemzően gondozott gyümölcsösökben található meg. Hogyan gyűjtsük a Szilva gyógynövényt? Az érett szilvát fogyasztjuk. A Szilva hatóanyagai: Drogja a Pruni domestici fructus és cortex, a szárított, érett termésekben illetve a friss kéregben. Megtalálhatóak benne különféle gyümölcssavak, cukrok, pektinek, ásványi …

Tudjon meg többet ➢