Szeder, fekete

A Szeder, fekete népies neve:

Kékbogyó, seregélyszeder.

A Szeder, fekete leírása

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, erdőszélek, árokpartok, ligetek, legelők gyakori, tüskés, évelő cserjéje. Hamvas termésének íze kellemes.

Tüskés szárú kúszócserje, a tüskék egyformák vagy különbözőek. Levelei 3-5 levélkéből összetettek, fonáki részük zöld, de lehet szürkésfehéren szőrözött is. Virágai fehérek vagy rózsaszínűek, a sziromlevelek többnyire hosszabbak a csészénél. Csoportos termései fénylő feketék. Alakgazdag faj.

A Szeder, fekete elterjedése

Erdővágások, erdőszélek, cserjések, az északi félgömbön széleskörűen elterjedt.

Hogyan gyűjtsük a Szeder, fekete gyógynövényt?

Gyógyteaként a növény levelét hasznosítják. Gyűjtési ideje május-augusztus hónapokra esik.

A Szeder, fekete hatóanyagai:

Galluszsav- és ellágsav-típusú cserzőanyagok, flavonoidok, gyümölcssavak.

Hogyan gyűjtsük a Szeder, fekete gyógynövényt?

A fekete szeder levele tartalmaz galluszsav- és ellágsav típusú cserzőanyagokat, flavonoidokat, gyümölcssavakat.

A Szeder, fekete felhasználása:

A drog kivonata cserzőanyag tartalma folytán hasmenéses megbetegedések kezelésére, a szájüreg és a garat gyulladása ellen öblögetésre, krónikus bőrpanaszoknál lemosás céljára használatos. Kellemes íze miatt a szederlevél számos élvezeti célú teakeverék alkotórésze, otthoni fogyasztásra hosszabb időn át is veszélytelen. Erjesztéssel az ízvilága a fekete teában található erjesztett levelekére emlékeztet.

Tea: 3 dl forró vízzel leforrázunk 1 teáskanálnyi szárított, apróra vágott szederlevelet, majd negyedóra elteltével leszűrjük. Hasmenés ellen fogyasztható. Teáját bőségesen és rendszeresen fogyaszthatják azok is, akiknek sok folyadék bevitelét írják elő. Konyhai használat: C-vitaminban gazdag termését fogyaszthatjuk nyersen vagy szörpnek, dzsemnek, desszertnek eltéve.

A szederlevél teáját hasmenés ellen alkalmazzák, de izzasztóként is ismert. Száj- és garatnyálkahártya-gyulladás kiegészítő terápiájában is alkalmazást nyer öblögető, gargarizáló szerként. A cserje leveleit felhasználják különböző teakeverékek alkotórészeként.

Jó tudni a Szeder, feketéről!

Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg!

Érdekesség a Szeder, fekete kapcsán:

A szeder különböző fajai között van olyan, ami májustól augusztus végéig folyamatosan virágzik, ezért az ilyen növényen egyszerre található érett termés és virág.

A Szeder, fekete az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Cserzőanyag A cserzőanyag (tannin-organikus sav) a növényeket óvják meg a korhadástól (antioxidáns hatás). Nitrogénmentes szerves fanyar ízű vegyületek, vízoldékony (tannin és depszidek-kínasav, kávésav) és vízben nem oldódó (katechinek) […]
  • Málna A Málna népies neve: Himpér (a német Himbeere szóból), boldogasszony csipkéje. A Málna leírása A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó cserje hegyvidékeken vadon termő, de hazánkban sokfelé termesztett növény. Gyümölcse közkedvelt […]
  • Vérfű, őszi A Vérfű, őszi népies neve: Vérharmatfű, vérszopóka. A Vérfű, őszi leírása A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Nyirkos rétek, erdők, lápok évelő növénye. Kaszattermése van. Páratlanul szárnyalt levelei tőlevélrózsát […]
  • Őszibarack Az Őszibarack leírása Antioxidáns hatása révén kitűnő immunerősítő, a bőrt pedig hidratálja, óvja a káros környezeti hatásoktól. Magas szelén- és cinktartalma serkenti a köröm és a haj növekedését, kalcium- és magnéziumtartalma segíti a […]
  • Szilva A Szilva népies neve: Szilva A Szilva leírása A házi, közönséges szilva a Prunus domestica, ez a legelterjedtebb, legismertebb szilva. A szilva a rózsafélék családjába tartozik. Lehet fa vagy cserje is. Ovális, kihegyezett csúcsú […]