Vízitorma, orvosi

A Vízitorma, orvosi népies neve:

Torma.

A Vízitorma, orvosi leírása

A kétszikűek osztályának, káposztavirágúak rendje közül a keresztesvirágúak családjába tartozik. Heverő-felálló szárú növény, vizes területeken, általában hideg vizű vízparton él. Magassága 30-50 cm, de elérheti a 80 cm-t is. Levelei húsosak, fényesen zöldek, áttelelők, széles tojásdadok és szárnyasan összetettek. A sziromlevele 4-6 mm hosszú. Termése becőtermés, fala ívelt. Szára szögletes, üreges, portokja sárga. Virágai fehérek, 5 mm hosszú szirmokkal.

A Vízitorma, orvosi elterjedése

Az orvosi vízitorma az egész világon előfordul, kedvelt növény. Magyarországon Zemplénben, Gerecsén, Tatán, Bakonyban, Kis-Alföldön, Dráva vidékén elterjedtebb, azonban szinte minden kertben megtalálható.

Hogyan gyűjtsük a Vízitorma, orvosi gyógynövényt?

A Vízitorma, orvosi hatóanyagai:

Drogja a Nasturtii herba a friss vagy a szárított növény föld feletti részében.

Hogyan gyűjtsük a Vízitorma, orvosi gyógynövényt?

Az orvosi vízitormában glükozinolátok (mustárolaj-glikozid), glükonaszturtiin, szabad fenil-etil-mustárolaj, flavonoid és C-vitamin is található.

Vízitorma, orvosi felhasználása:

A növény jótékony hatással van a vesékre, elősegíti az emésztés illetve némi antibiotikus tulajdonsággal is rendelkezik. Drogját felhasználják anyagcsere- és epeműködést javító teakeverékekben valamint bőrpigmentációt halványító krémekben is. Magas C-vitamin tartalma miatt a skorbut ellen alkalmazták. Légúti, hurutos megbetegedésekben is hatékony segítség.

A friss növény túlzott fogyasztása más mustárolaj-glikozidokat tartalmazó fajokhoz hasonlóan a gyomor, a bélrendszer nyálkahártyájának irritációját okozhatja

Jó tudni a Vízitorma, orvosiról!

Rendkívül magas a kalcium és A-vitamin tartalma. Sokoldalú gyógynövény.

Érdekesség a Vízitorma, orvosi kapcsán:

A Vízitorma, orvosi az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 4 sziromlevél.