Borostyán, közönséges

A Borostyán, közönséges népies neve:

Fái borostyán, repkény, barbanók.

A Borostyán, közönséges leírása

A borostyánfélék (Araliaceae) családjába tartozik, évelő, örökzöld, kúszó kapaszkodó félcserje. Erdőkben, fákon, sziklákon, temetőkben, kerítéseken, sok helyen megtalálható.

Örökzöld, léggyökereivel kapaszkodó növény. A nem virágzó hajtások levelei 3-5 karéjúak. A virágzó hajtások levelei rombuszos-tojásdadok, ép élűek. Virágernyői gömbösek. Kékesfekete bogyótermései tavasszal érnek be.

A Borostyán, közönséges elterjedése

Lombhullató erdők, sziklák, falak, gyakran telepítve is. Európában, Délnyugat-Ázsiában is honos.

Hogyan gyűjtsük a Borostyán, közönséges gyógynövényt?

A növény leveleit és virágzó hajtásait alkalmazzák gyógyászati célokra. Csak a friss, egészséges leveleket gyűjtsük.

A Borostyán, közönséges hatóanyagai:

A növényi drog triterpén szaponinokat (hederakozid C-t), fahéjsav származékokat, poliineket (falkarinolt) és flavonoidokat tartalmaz.

A Borostyán, közönséges felhasználása:

Mérgező növény. Köptető és görcsoldó hatású leveleit a légutak akkut és krónikus fertőzéseinek kezelésére alkalmazzák. A levelek főzetével a népi gyógyászatban paraziták okozta bőrbetegségeket és reumatikus panaszokat gyógyítottak, azonban nem ritkán allergiás tünetek jelentkeztek. Homeopátiás készítményeit légúti gyulladások, emésztőszervi betegségek és pajzsmirigy-túlműködés ellen alkalmazzák.

Lábfürdő: 4-5 liter langyos vízhez 1 liter borostyánforrázatot készítsünk, öntsük bele, és ebben áztassuk a lábunkat kb. 10-15 percig. 2,5 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított vagy friss borostyánlevelet, majd 15 perc után szűrjük le.

A növény hatóanyagainak köszönhetően jó köhögés és felső légúti megbetegedések ellen. Köptetőként és görcsoldóként is alkalmazzák.

Jó tudni a Borostyán, közönségesről!

Allergiás reakció léphet fel a falkarinol tartalom miatt az arra érzékeny egyéneknél.

Érdekesség a Borostyán, közönséges kapcsán:

Leveléből pálinkát is készítenek.

A Borostyán, közönséges az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Zöld vagy nem feltűnő virágok, kúszó növények.