Petrezselyem

A Petrezselyem népies neve:

Petruska, petrezselem, petrezsirom.

A Petrezselyem leírása

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, ismert fűszernövény, amely azonban gyógyításra is alkalmas hatóanyagokkal rendelkezik.

Jellegzetes, aromás illatú növény. Gyökerei vékonyak vagy húsosak. Levelei 2-3-szorosan szárnyaltak, az alsó levélkék hasogatottak, a felsők hármasak, a metélőpetrezselyem levelei fodrosak. Összetett ernyővirágzata 10-20 ernyőcskéből áll, kevés gallérlevéllel és 6-8 gallérkalevéllel. Ikerkaszattermései zöldesszürkék, 2 mm hosszúak, két sarló alakú, 5 bordájú részterméskékre esnek szét.

A Petrezselyem elterjedése

Világszerte termesztik. Hazája Délnyugat-Ázsia és a Földközi-tenger keleti vidéke.

Hogyan gyűjtsük a Petrezselyem gyógynövényt?

A növény termését, levelét és gyökérét hasznosítják gyógyászati célokra.

A Petrezselyem hatóanyagai:

A termések illóolajat (apiolt, miriszticint, pinént), flavonoidokat (apiint) tartalmaznak. A gyökér ftalidokat (illathordozókat) tartalmaz, a levél pedig C-vitamint.

A Petrezselyem felhasználása:

Az illóolaj erős vizelethajtó hatású. E működés főként a fenilpropánok vese-parenchimára gyakorolt izgató hatásán alapszik. Nagyobb dózisban az apiol a belek, a húgyhólyag, s mindenekelőtt az anyaméh simaizomzatának összehúzódó képességét fokozza. A terméseket, valamint magát az olajat régebben visszaélésszerűen magzatelhajtásra használták fel, és súlyos mérgezéseket okozott. Történeti adatok szerint én napjainkban is alkalmazzák külsőleg rühatka és fejtetű ellen. Alacsonyabb illóolaj-tartalma alapján a hajtásdrog és a gyökérdrog enyhébb hatású, mint a termések. Csupán a népi gyógyászatban és néhány gyógykészítményben használatosak emésztési zavarok kezelése céljából, az elvezető húgyutak megbetegedéseinél átmosó kúrákhoz, valamint vesekő és vesehomok képződésének megelőzésére. Homeopátiás felhasználási területei közé tartozik a húgyutak gyulladásainak és a prosztataproblémák enyhítése.

Tea: Leforrázunk 3 dl vízzel 2 teáskanálnyi összeaprított petrezselyemlevelet vagy gyökeret, majd negyedóra elteltével szűrjük le. Fogyasztása étkezés előtt ajánlott.

A növény vizelethajtó és étvágyjavító hatású. Fokozza a gyomor-béltraktus működését, és teáját fogyasztják hólyaghurut esetén is. A petrezselyem a vesekő és a vesehomok kialakulásának megelőzésére ajánlható.

Jó tudni a Petrezselyemről!

Vesebetegek és várandós, csak óvatosan, mértékkel nők! Az illóolaj (apiol! ) abortív szer, az anyaméh simaizomzatának összehúzódó képességét fokozza.

Érdekesség a Petrezselyem kapcsán:

A friss petrezselyemlevél kevés mézzel vörösborhoz keverve ízletes italt ad.

A Petrezselyem az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.