Palástfű, közönséges

A Palástfű, közönséges népies neve:

Boldogasszony palástja, palástfű, oroszlántalp, farkastalp.

A Palástfű, közönséges leírása

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. A hegyvidékek magasabb régióit kedvelő, évelő növény.

Levéllemeze kerek, ráncos, a levél színe többé-kevésbé kopasz, fonáka szőrözött, de zöld, a 9-11 félkör alakú cimpa az öblökig fogas élű. Virágai sárgászöldek, virágzata elágazó gomoly. A nagyszámú faj csoportjából gyakoribb a közönséges palástfű, amelyet az európai gyógyszerkönyv egyedüli drogot szolgáltató fajként említ.

A Palástfű, közönséges elterjedése

Rétek, patakpartok, cserjések. Európában honos, de továbbterjedt.

Hogyan gyűjtsük a Palástfű, közönséges gyógynövényt?

A növény virágos hajtását használják gyógyászati célokra. Gyógynövény-boltokból szerezzük be! Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges.

A Palástfű, közönséges hatóanyagai:

A növény cserzőanyagokat (ellagitanninokat), flavonoidokat tartalmaz. Pontosabb kémiai összetétel ismeretlen.

A Palástfű, közönséges felhasználása:

A drogot a népi gyógyászatban belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazzák menstruációs fájdalmak, folyások és változókori panaszok esetén, bár ismert hatóanyaga ezekért az indikációkért nem felelősek. Enyhe görcsoldó és összehúzó tulajdonságait leírták. Cserzőanyag-tartalma miatt bélhurutot kezelnek vele, gyulladáscsökkentő szájvízben és sebgyógyítószerként alkalmazzák. Friss, föld feletti részeit a homeopátiában májbetegségek okozta krónikus hasmenés és fehérfolyás esetén használják.

Tea: 3 dl forró vízzel forrázzuk le 2 teáskanálnyi szárított és összeaprított palástfű hajtását, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Fürdő: 0,5 liter vízben forraljunk fel 4 evőkanálnyi palástfű levelet, majd szűrjük le, és a főzetet adjuk a fürdővízhez. Fehérfolyás, menstruációs fájdalmak, változókori panaszok esetén ajánlható.

Gyakran használják menstruációs problémák esetén (havivérzés előtti napokban ajánlott teája fogyasztása), de alkalmazzák cserzőanyag tartalma miatt gyomor- és bélhurut esetén is. Jó vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő és összehúzó hatású gyógynövény. Gyakori fogyasztása tisztítja a bőrt. Nem bizonyított, de egyes feltevések szerint megszünteti a nőknél a fehérfolyást (fluor albus).

Jó tudni a Palástfű, közönségesről!

Naponta 2 csészénél több palástfű-teát ne fogyasszunk, mert károsíthatja a májat! Lázzal vagy vérzéssel kísért hasmenés esetén forduljunk orvoshoz.

Érdekesség a Palástfű, közönséges kapcsán:

A népi gyógyászatban méherősítőként ismert, így teáját szülés előtt és a várandósság ideje alatt fogyasztották.

A Palástfű, közönséges az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Zöld vagy nem feltűnő virágok, kétszikűek.