Húsos som

A Húsos som népies neve:

Som.

A Húsos som leírása

A somfélék (Cornaceae) családjába tartozik. Fényt kedvelő és szárazságot jól tűrő bokor. Kedveli az erdőket, cserjéseket. Február-március környékén virágzik, a termése pedig augusztus-szeptember környékén érik. A húsos som erdei gyümölcsfaj, melynek termése savanykás, édeskés, fanyar ízű.

A Húsos som elterjedése

Hogyan gyűjtsük a Húsos som gyógynövényt?

A somnak a termését régóta használják emberi táplálkozásra, amely augusztus-szeptember környékén érik.

A Húsos som hatóanyagai:

Termése sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.

A Húsos som felhasználása:

Sokan megaszalják a somot, mely így a téli hónapokban jó C-vitamin forrás lehet. A háztartásokban lekvár, szörp, kompót, bor, pálinka főzhető belőle.

C-vitamin forrásának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét.

Jó tudni a Húsos somról!

Mellékhatása nem ismert.

Érdekesség a Húsos som kapcsán:

A gyümölcs nyersen akkor a legízletesebb, ha már túlérett.

A Húsos som az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik: