Fekete ribiszke

A Fekete ribiszke népies neve:

Ribizke, fekete ribizli.

A Fekete ribiszke leírása

A ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozik. Védett növény. Hazánkban termesztett cserje. Áprilisban virágzik, virágzata lecsüngő fürt, termése augusztusban érik. Ekkor ízletes, C-vitaminban gazdag szörp és lekvár készíthető belőle.

Jellegzetes illatú cserje. Kétszeresen fűrészelt levelei 2-5 karéjosak, fonákjukon sárga mirigyekkel. Fürtös virágai csüngőek, az öttagú virágokon barnás csészelevelek, melyek visszahajlanak, szőrösek és kétszer olyan hosszúak, mint a felálló, fehéres-zöld sziromlevelek.

A Fekete ribiszke elterjedése

Láp- és ártéri erdők, kultúrákból sokszor kivadul. Európában és Ázsiában honos.

Hogyan gyűjtsük a Fekete ribiszke gyógynövényt?

A cserje friss, egészséges, ép levelét gyűjtsük gyógyászati célra. Gyűjtési ideje a tavaszi és a nyári hónapokra esik.

A Fekete ribiszke hatóanyagai:

A levéldrog flavonoidokat, procianidineket, illóolajat és C-vitamint tartalmaz. A gyümölcstermés a C-vitamin mellett E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz.

A Fekete ribiszke felhasználása:

A növény drogját elsősorban a népi gyógyászat alkalmazza vizelethajtóként és izzasztószerként, reumás megbetegedések, elvétve hasmenés és szamárköhögés gyógyítására. Aromás levelei gyakran megtalálhatók általános teakeverékekben. A vitamindús gyümölcsök forrázatát sokszor száj- és torokgyulladás esetén öblögetésre használják. Forró gyümölcslevét pedig erősítő és ízjavító adalékként meghűléses betegségek esetén.

Tea: 2,5 dl vizet felforralunk, hozzáadunk 2 teáskanálnyi szárított levéldrogot, hagyjuk állni 5-6 percig, majd leszűrjük.

A levélből készített tea vizelethajtó hatású, de fogyasztják magas vérnyomás, vesebaj esetén is. A népi gyógyászatban régen alkalmazták reumás és köszvényes panaszokra. A fekete ribiszke magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban, melynek a neurodermatitisz kezelésében egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak.

Jó tudni a Fekete ribiszkéről!

Nagy mennyiségben fogyasztva erős nyálkahártya irritációt válhat ki! Beszűkült vesefunkció és korlátozott szívműködés által kiváltott ödémák kezelésére ne alkalmazzuk!

Érdekesség a Fekete ribiszke kapcsán:

A gyümölcs magja olyan zsíros anyagot tartalmaz, amely nagyon hasonlít az emberei bőrben találhatóhoz.

A Fekete ribiszke az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Zöld vagy nem feltűnő virágok, lomblevelűek.