Kislexikon a gyógynövények alkalmazásához

Alkaloidok

Az alkaloidok Nitrogén atomot tartalmazó, jelentős élettani hatással rendelkező növényi eredetű vegyületcsalád. Az alkaloidok egy része igen erős méreg, kis mennyiségek bevétele is halálhoz vezethet. A gyógyászatban jelentős szerepet kapnak, megfelelő adagokban történő alkalmazásukkal számos betegség sikeresen kezelhető.

Beöntés

Lehet gyógyteás beöntést is alkalmazni (pl. kamilla vagy körömvirág), mikor gyulladást akarunk csökkenteni, vagy csak tisztítani szándékozunk. Colon-hydro terápia során is alkalmazható a gyógynövényes tisztítás. Bármilyen bélrendszeri elváltozás esetében azonban kérjük ki szakember véleményét!

Borogatás

Vízgyógyászati fizikális eljárás, a test meghatározott területén hideg illetve meleghatás alkalmazása. A hatás tovább fokozható bizonyos gyógynövény adalékokkal (zsurlóval, tölgyfakéreggel, kamillával). A hideghatás használható helyi ízületi gyulladás csökkentésére, a fájdalom mérséklésére és az anyagcsere fokozására.

A gyógynövényt tiszta sodrófával jól összetörjük, pépesítjük, majd fehér vászonkendőre felkenjük. Elhelyezzük a gyógyítandó testfelületen, és ha éjszakára is fenn szeretnénk tartani, akkor még átkötjük. Érzékeny bőr esetén ne hagyjuk egész éjszakára fenn a borogatást.

Cserzőanyagok (cseranyagok)

A cserzőanyagok jellegzetes tulajdonsága, hogy a fehérjéket kicsapják, és a nyálkahártya felületén vékony védőréteget képezve csökkentik a gyulladást, a váladékozást és a hajszáleres vérzések erősségét. Hatásos szereknek bizonyultak gyomor-bélhurut, égési sebek, szájnyálkahártya- és torokgyulladás kezelésében. Nagyobb adagokban vagy hosszú ideig történő használatuk nem javasolt, mert májkárosodás léphet fel.

Drog

Növényi rész vagy növényi termék, amely hatóanyagot tartalmaz, és a gyógyászati célra előállított készítmények alapanyagául szolgál. A népnyelv gyakran a kábítószerek megnevezésére használja a drog kifejezést.

Dunsztkötés

Vízgőz fölött puhítjuk meg a növényeket. Ha megpuhultak, fehér vászonkendőre helyezzük az anyagot, és beborítjuk vele az adott testfelületet. Erre a vászonkendőre még ezek után rátekerünk fóliát, mely melegen tartja a kötést.

Emulzió

Az emulzió belső, vagy külső használatra szánt, egymással nem elegyedő fázisokból álló folyékony gyógyszerkészítmény, amelyben az egyik fázis a másikban tartósan eloszlatott. Az emulziók használatának számos előnye van: megkönnyítik a zsíroldékony hatóanyagok bevételét, a hatóanyag egyenletes eloszlását biztosítják, külsőleg alkalmazva hidratáló és hűsítő hatást fejtenek ki.

Esszencia (tinktúra)

Tiszta tömény (40-70-97%-os) alkohollal leöntjük a feldarabolt növényeket, és 2-3 hétig hagyjuk ázni őket. 30C°-nál melegebb helyen ne tároljuk a készítményt. A drog-oldószer aránya 1:3, 1:5, erős készítménynél 1:10-hez lehet. Időnként összekeverjük, összerázogatjuk az ázatot, majd szűrőpapíron keresztül leszűrjük, és jól átpréseljük az esszenciánkat. Jól zárható sötét üvegben tároljuk a „sűrítményünket”, teába csöpögtethetünk belőle, vagy használhatjuk borogatáshoz, bedörzsöléshez is.

Fitoterápia

A fitoterápia egy természetes gyógymód, melynek során növények, növényi részek és az azokból előállított készítmények alkalmazásával végzik a betegek gyógyító kezelését. A növényi eredetű gyógyszereket fitofarmakonoknak nevezzük. A fitofarmakonoknak nagy előnyük a szintetikusan előállított gyógyszerekkel szemben, hogy sokuknál hosszabb ideig történő használat során sem alakulnak ki súlyos mellékhatások. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy számos növényi drog tartalmaz erős hatású kémiai anyagokat, melyek kis mennyiségek mellett is súlyos tüneteket okozhatnak, akár halálos mérgezéseket is.

Flavonoidok

A flavonoid vegyületek szinte valamennyi virágos növény föld feletti részében megtalálhatók. Sokrétű a gyógyászati felhasználásuk. Magas flavonoid-tartalommal rendelkezik a vizelethajtó hatású zsurlófű, a májvédő máriatövis termés, orbáncfű és a jelentős antibakteriális hatású méhszurok.

Forrázat (infúzum)

A forrázat növényi drogokból, előírt hőmérsékleten vizes kivonással előállított gyógykészítmény. A forrázat előállítása melegen történik, de a tárolóedényben levő drog-víz keveréket csak 20 percig tartjuk a gőztérben. A forrázat leszűrése csak kihűlés után történhet, stabilitása viszonylag kicsi, mindössze pár napig tartható el.

Forrázással vonhatjuk ki a keserűanyagokat, a flavonoidot, a kumarint, a bioaktív anyagokat és az illóolajokat. A felforrt, lobogó vizet ráöntjük a gyógynövényre, majd lefedve 3-5- maximum 20 percig áztatjuk. Ha a hőre érzékeny anyagokat (illóolaj, vitaminok) szeretnénk megkímélni, akkor a teafű felét előző este hideg vízbe áztatjuk, majd másnap a másik feléből forrázatot készítünk, és összevegyítjük az alkotót. Majd leszűrjük a teát és átnyomkodjuk, hogy minden alkotó belekerüljön teavizünkbe.

Főzet (decoctum)

A főzet növényi drogokból, előírt hőmérsékleten vizes kivonással előállított gyógykészítmény. A forrázattól abban különbözik, hogy a drog-víz-keveréket a főzet készítésénél 35-40 percig kell a gőztérben tartani, és a szűrést a kivonást követően azonnal meg kell kezdeni. De elő is áztathatjuk hideg vízben fél-egy órára az anyagokat, és csak utána tesszük fel főzni 5-10 percig. Főzéssel vonhatjuk ki pl. a cseranyagot, a kovasavat.

Friss lé

A gyógynövényeket turmixgépbe helyezzük, majd utána alaposan kipréseljük és szűrjük a levet. Így friss növényi nedv, növényi olaj nyerhető. Hűtőbe helyezett sötét és jól záródó üvegben sokáig eláll.

Fürdő

Vízgyógyászati kezelőeljárás ahol a víz hőmérséklete és felhasználásának módja szerint sokféle hatást fejthet ki a szervezetben; a szívműködést, a vérnyomást, a vizelet kiválasztást, az izom és az idegrendszer állapotát képes befolyásolni. A vízbe merülő testfelület nagysága szerint megkülönböztetünk teljes fürdőt, fél fürdőt és ülőfürdőt, arcfürdőt, szemfürdőt, lábfürdőt. A meleg ülőfürdő csökkenti a fájdalmat, jó hatású a belek izomzatának görcse, a medence szerveinek keringési zavara esetén.

Gargarizáló oldat (toroköblítő)

A gargarizáló folyadékok a szájüreg és a torok megbetegedéseinek kezelésére szolgáló gyógykészítmények. Céljuk a gyulladt szájnyálkahártya és a torok fájdalomcsillapítása, fertőtlenítése, tisztítása.

Glikozidok

A glikozidok tartalmaznak egy aglikonnak nevezett szerves vegyületet és a hozzá kapcsolódó cukorrészt.

Gyógyfürdő

Fürdőzés során a gyógynövények hatóanyagai felszívódnak a bőr pórusain keresztül, illetve izgatják azt. Kádba való teljes fürdőzés során kb. 200 gr gyógynövényt használunk fel (célszerű például a fenyő, kamilla, zsúrló, cickafark, zabszalma, cserfakéreg, körömvirág, szénapolyvafürdő-tiszta széna virágja és polyvája, csalán). Előző este hideg vízben áztatjuk a füvet (vagy füveket), majd másnap a fürdőzés előtt felmelegítjük az ázatot, és leszűrés, átnyomkodás után hozzáöntjük a fürdővízhez a teakészítményt. Általában 20 perc idő elegendő, de a szív tájéka lehetőleg ne kerüljön ennyi időre a víz alá. Ülőfürdőt is vehetünk, ilyenkor csak arra ügyeljünk, hogy a vese tájékát is érje a víz. Fürdőzés után szárazra törülközve és a törülközővel jól átdörzsölve magunkat mindenképpen ajánlott 20-30 perces pihenés, célszerű betakarózva az ágyba feküdni.

Gyógytea

A gyógytea megfelelő nagyságúra felaprított, nem erős hatású növényi részekből orvosi előírásra gyógykezelés céljából a beteg maga is készíthet gyógyteát. A gyógyhatású teakeverékek 4-7 féle gyógynövény drogját is tartalmazhatják. A teakeverékeket hatóanyagtartalmuktól függően széles körben alkalmazzák meghűlés esetén, húgyúti fertőtlenítésre, vizelethajtóként, vérnyomáscsökkentőként, hashajtás céljából.

Hideg áztatás (infúzum frigide peractum, maceráció)

A teafüvet 8-12 órán át, fél adag hideg vízben (lehet még ecetben, borban, vizes alkoholban) áztatjuk, majd leszűrjük. A szűrőben maradt növényt, a másik fél adag vízzel leforrázzuk. A forrázatot kissé hűlni hagyjuk, majd összevegyítjük őket.

Homeopátia

A homeopátia természetes gyógymód, megalapítója Samuel Hahnemann német orvos volt. A hasonlót a hasonlóval elven gyógyít, ami azt jelenti, hogy azt a szert alkalmazza kisebb koncentrációban a betegség kezelésére, amely egészséges egyénben a gyógyítandó tünetegyüttes kiváltására képes. A homeopátiás könyvben megemlített szerek hozzávetőlegesen 70%-a növényi eredetű.

Illóolajok

Az illóolajok levegőn könnyen párolgó, jellegzetes illatú anyagok. Fény és oxigén hatására gyantásodhatnak. Egy-egy illóolaj akár több száz komponensből is állhat. Kémiai sokféleségüknek köszönhetően az illóolajok számos gyógyászati felhasználási lehetőséggel rendelkeznek. Nyugtató hatású illóolajokat tartalmaz a macskagyökér és a citromfű, a meghűléses megbetegedések kezelésében a bazsalikomfű, a kerti kakukkfű, a majoránnafű és a kerti zsályalevél használata került előtérbe.

Az illóolajokat előállíthatják desztillációval (vízgőzzel már 100 °C-on desztillálható), préseléssel, vagy oldószeres extrakcióval. Az olajoktól jól megkülönböztethető, mert az illóolaj szobahőmérsékleten is párolog és nem hagy olajos foltot maga után az anyagon. Fényre, hőre érzékenyek az illóolajok, mert ezek elősegítik az oxidációját és a gyantásodását. Könnyen hamisíthatják, ilyenkor olcsó illóolajat (terpentint), alkoholt, zsíros olajokat és észtereket használnak az előállításukhoz. Az illóolajokat használhatjuk inhalációra, aroma (illat) terápia céljából, fürdővízbe (száraz inhaláció, szauna), borogatáshoz, lemosáshoz és masszázshoz is.

Inhalálás

Az inhalálás belélegeztetéses gyógyszerbevitelt jelent. A nedves inhaláció során a párolgó folyadékhoz kamillateát helyezve az orrüreg gyulladása, a hörghurut eredményesen kezelhető.

Kenőcs

A kenőcs bőr vagy a nyálkahártya kezelésére szánt jól kenhető gél, mely az alkotórészeket egyenletesen eloszlatva tartalmazza. A kenőcsök hatóanyagból és vivőanyagból állnak. Megkülönböztetünk fedő kenőcsöket, melyek az egészséges bőrt védik, sebkenőcsöket, melyek a beteg bőr kezelésére ajánlottak, penetrációs kenőcsöket, ahol a kenőcs a hám felső rétegeibe is behatol és reszorpciós kenőcsöket, melyeket alkalmazva a hatóanyag felszívódása valósul meg.

A gyógynövényeket apróra vágjuk, forró disznózsírban 1-2 percig sütjük, majd lefedve 1 éjszakán át hűlni hagyjuk. Másnap ismét felmelegítjük, leszűrjük, és jól záródó tégelyben elhelyezzük. A tégelyt a továbbiakban hideg helyen tároljuk.

Keserűanyagok

Keserűanyag drogoknak nevezzük azon a növényi részeket, melyeket keserű ízükért alkalmaznak a gyógyászatban. A keserű íz fokozza a nyál és gyomornedvtermelést, és az epetermelést is kedvezően befolyásolja. A keserűanyagokat tartalmazó készítményeket az optimális hatás eléréséhez étkezés előtt fél órával kell bevenni. Számos gyógynövényben a keserűanyag mellett illóolaj is található, ilyen például a fehér üröm. Alkalmazásuk nem javasolt pl. gyomorsósav-túltengés esetén.

Kneipp-kúra

A modern hidroterápia (vízgyógyászatot jelent) fokozatosan alakult ki a Sebastian Kneipp által előírt szigorú, többnyire sokkoló hatású, hideg vizes kezelésekből. A terápia során alkalmazott inger erősségét a víz hőmérséklete, a kezelés időtartama, kiterjedése és a felhasznált gyógynövények együttesen határozzák meg. A hideghatás először a véredények összehúzódását váltja ki a kezelt területen, melyet az erek kitágulása követ. A meleg hatására az erek kitágulása következik be kellemes érzés kíséretében.

Maceráció (hideg vizes kivonás, áztatás)

A maceráció szobahőmérsékleten végzett szakaszos kivonási módszer. Több órai, napi állás, áztatás után különítik el a kivonatot a növényi résztől. A nyálkatartalmú növényi részek esetében hideg vizes kivonatokat készítenek.

Nyálkaanyagok

A nyálkaanyagok, vagy növényi nyálkák nagy molekulasúlyú poliszacharidok. A bélrendszerben fokozzák a bélmozgást nagy vízvisszatartó képességük révén pl. a lenmagot hashajtó tulajdonsága miatt gyakran alkalmazzák a székrekedés kezelésében. A növényi nyálkák immunerősítő hatásúak, növelik a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben.

Olaj készítés

Jól záródó üvegben lazán elhelyezzük a gyógynövényeket és leöntjük hidegen sajtolt olajjal (pl.: oliva, napraforgó). Meleg helyen tartjuk az üveget, melyet időnként összerázunk, megforgatunk. Ezután leszűrjük, jól kipréseljük, kinyomkodjuk a szűrőn maradt növényt még az olajba, és jól lezárt üvegben tároljuk tovább.

Pakolás

A pakolást széles körűen alkalmazzák kelések, furunkulusok, nyirokcsomó-duzzanatok kezelésére, erőteljesen csökkenti a gyulladásos tüneteket, a fájdalomérzetet, továbbá hőtartó képességük is jelentős.

Szaponinok

A szaponinok nevüket arról kapták, hogy vízzel összerázva erősen habzanak. A szapo szappant jelent. A fitoterápiában a szaponin tartalmú növényi részeket elsősorban köptetőként alkalmazzák. A szaponinok a vérkeringésbe jutva mérgezőek, mert képesek a vörösvérsejteket hemolizálni, azaz a hemoglobint membránkárosító hatásuk révén kiléptetni a vörösvértestekből.

Szirup

A szirup bevételre szánt magas cukortartalmú gyógykészítmény. Megkülönböztetünk hatóanyagot tartalmazó gyógyszeres szirupokat és csak a gyógyszerek ízesítésére szánt íz-javító szirupokat. A tömény cukoroldatok a mikroorganizmusokra főként a penészgombákra vízelvonó hatást gyakorolnak, mégis tartósítószer hozzáadására van szükség a szirupok készítésénél, mert a beteg által fogyasztott felhígított cukoroldat esetében a vízelvonó hatás már nem érvényesül.

Tinktúra

A tinktúrák növényi, ritkán állati drogokból készített alkoholos vagy éteres-alkoholos híg kivonatok. A tintakúra színe, szaga, valamint íze a felhasznált drogra és a kivonó folyadékra jellemző. A tinktúrák többsége fényérzékeny, ezért fénytől védve kell tartani.

Zsíros olajok

A zsíros olajok alkotói főként a trigliceridek, a glicerin zsírsavakkal képzett észterei. A zsírsavmolekulában található kettős kötések száma alapján megkülönböztetünk egyszeresen telítetlen, kétszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Az esszenciális zsírsavak a szervezetben nem termelődnek, a táplálékkal kell őket felvennünk. Kevés olaj fejt ki speciális hatást, mint például a ricinusolaj, melyet hashajtóként alkalmaznak vagy a csukamájolaj, melyet az A- és D-vitamin-hiánybetegség megelőzésére használnak a gyógyászatban.