Orvosi Ziliz

Az Orvosi ziliz népies neve:

Bársonyos mályva, ejbis, fehérmályva.

Az Orvosi ziliz leírása

A mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó növény. A folyók ártereit, nyirkos réteket kedveli, évelő. Több helyen termesztik is.

Az Orvosi ziliz elterjedése

Hogyan gyűjtsük az Orvosi ziliz gyógynövényt?

A növény fiatal leveleit és gyökerét használják gyógyászati célokra. A gyökeret csak ősztől, szeptembertől áprilisig érdemes gyűjteni, mert nyáron a gyökér kevés hatóanyagot tartalmaz. A levelet tisztán, szár, virág és termés nélkül kell gyűjteni.

Az Orvosi ziliz hatóanyagai:

A gyökér nyálkaanyagot, keményítőt, pektint, a levéldrog nyálkát, flavonoidokat és illóolajat tartalmaz.

Az Orvosi ziliz felhasználása:

Tea: A gyökérből készített teát hidegen készítjük. 3 dl hideg vízbe áztassunk fél órán át 1 teáskanálnyi összeaprított zilizgyökeret, majd szűrjük le. Gargarizálhatunk is vele. Hurut, torokfájás, száraz köhögés, rekedtség esetére javallt. Borogatás: Pépesített zilizgyökeret rakjunk mullpólyába, és helyezzük a kezelendő bőrfelületre.

Az orvosi ziliz levelét és gyökerét a száj és a garat gyulladásos megbetegedéseikor, továbbá köhögés csökkentésére használják, de alkalmazzák az emésztőszervek hurutos megbetegedései esetén is. A gyomor-béltraktus nyálkahártyáinak enyhe lefolyású gyulladásai kezelésére ajánlott. Immunerősítő hatásának feltérképezése jelenleg is vizsgálat tárgya. Régóta népszerű gyógyír torokfájás, rekedtség esetén is. A népi gyógyászat a levelet bőrgyulladás kezelésére használja borogatás formájában. Ha a furunkulusokat pépesített zilizzel borogatjuk, gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Jó tudni az Orvosi zilizről!

A zilizgyökér könnyen penészesedik. A vele egyidejűleg szedett gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja.

Érdekesség az Orvosi ziliz kapcsán:

Gyógyhatása már az ókortól kezdve ismert, és érdekes, hogy ma is ugyanazoknak a panaszoknak az enyhítésére használjuk, mint akkor.

Orvosi ziliz az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik: