Szemvidítófű, orvosi

A Szemvidítófű, orvosi népies neve:

Vigasztalófű, szemfű.

A Szemvidítófű, orvosi leírása

E szép nevű növény a tátogatók (Scrophulariaceae) családjába tartozik. Megtalálható a hegy- és dombvidékeken, kedveli a nyirkos erdőket, réteket. Egyéves növény.

A Szemvidítófű, orvosi elterjedése

Hogyan gyűjtsük a Szemvidítófű, orvosi gyógynövényt?

Gyógyászati célokra a növény felső, virágos hajtását használják. Gyűjtési ideje június-július.

A Szemvidítófű, orvosi hatóanyagai:

A növény iridoid-glikozidokat (eufrozidot, aukubint, katalpolt), flavonoidokat, lignánokat, fenilpropán glikozidokat tartalmaz.

A Szemvidítófű, orvosi felhasználása:

Tea: A növény teája jótékony hatású gyomor- és bélbántalmak esetén. Borogatás: A fáradt szemek pihentetésére a szemvidítófű langyos főzetét használjuk borogatásként.

Bizonyos szembetegségeknél kiváló gyógyír, így például árpa vagy kötőhártya-gyulladás esetén. A fáradt szemek pihentetésére, megnyugtatására külsőleg használhatjuk a borogatást. A szemvidítófüvet tartalmazó homeopátiás készítményeket a szem kötőhártya-gyulladása és szénanátha esetén javasolják. Teáját annak is ajánlják, aki gyomor- és bélbántalmakban szenved. Közismert fertőtlenítő hatása. Az orvosi szemvidítófüvet a népi gyógyászatban köhögés ellen is alkalmazzák.

Jó tudni a Szemvidítófű, orvosiról!

A szem fertőzésveszélye miatt javasolt a szemvidítófüvet tartalmazó, steril, gyári készítmények használata.

Érdekesség a Szemvidítófű, orvosi kapcsán:

Az Euphrasia név a görög Euphrosyne szóból származik, ami boldogságot jelent. Az ókori görögök úgy vélték, hogy a növény nem csak a szemre van jó hatással, a növényt használó személy jókedvű és boldog is lesz.

Szemvidítófű, orvosi az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik: