Orbáncfű, közönséges

Az Orbáncfű, közönséges népies neve:

Csengőfű, csengőlinka, kozmadinor, lyukaslevelűfű, Szent Antal virága, Szent János füve, Jézus füve.

Az Orbáncfű, közönséges leírása

Az orbáncfűfélék (Guttiferae) családjába tartozó évelő növény, amely erdőszélek, füves, cserjés helyek gyakori növénye.

Dúsan ágas szárán 2 hosszanti él fut végig. A hosszúkás vagy tojásdad levelek áttetszőn pontozottak. Virágai sátorozó bogernyőben nyílnak. A sziromlevelek szegélye feketén pettyezett, hosszúságuk 13 mm-t érhet el. A csészelevelek finoman kihegyezettek.

Az Orbáncfű, közönséges elterjedése

Útszélek, cserjések, sovány gyepek. Hazája Európa, Ázsia.

Hogyan gyűjtsük az Orbáncfű, közönséges gyógynövényt?

A növény felső virágos hajtását június-július folyamán gyűjtik. Ha a virágot ujjaink között szétmorzsoljuk, sötétpirosas levet ereszt.

Az Orbáncfű, közönséges hatóanyagai:

A növény illóolajat, cseranyagot, flavonoidokat (hiperozidot), naftodiantronokat (hipericint) tartalmaz.

Az Orbáncfű, közönséges felhasználása:

A közönséges orbáncfű napjainkban számos készítmény alkotórésze, amelyek depresszió és ideges nyugtalanság enyhébb és középsúlyos eseteinek kúraszerű kezelésére alkalmasak. A hatásosság már bizonyított, bár elvi alapjai tisztázatlanok, nyilván több összetevő együttesének tulajdonítható. A közönséges orbáncfüvet a népgyógyászatban cserzőanyag-tartalmánál fogva hasmenéses megbetegedések kezelésére is használják. Az orbáncfűolajat külsőleg reumás fájdalmak enyhítésére, égési sérülések és bőrbetegségek esetén sebgyógyítószerként alkalmazzák. Homeopátiás készítményei a sérülések nyomán fellépő idegfájdalmakat csillapítják.

Tea: Két teáskanál szárított orbáncfüvet leforrázunk, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le! Rendszeres fogyasztása fokozza az epetermelést, és szabályozza a keringést. Depresszió esetén csak 3-4 hét után érezteti hatását. Forrázat: A növény forrázatát bőrbántalmak, nehezen gyógyuló sebek kezelésére alkalmazzák. Olaj: Három marék friss orbáncfű virágot szétdörzsölünk mozsárban, majd összekeverjük 500 ml szójaolajjal, és légmentesen üvegbe zárjuk. Napos helyre tegyük, és naponta többször rázogassuk fel! Ha vöröses színűre változik az olaj, szűrjük le, a virágokat jól nyomkodjuk ki! Az orbáncfű olaját külső reumás panaszokra, derékzsábára, bőrbajokra, nehezen gyógyuló sérülésekre, zúzódásokra, rándulásokra, véraláfutások esetén alkalmazzuk! Kenőcs: Görcsök és idegfájdalom esetén kenjük be a kívánt területet.

Az orbáncfű teáját sokan használják idegeskedés, depresszió, alvászavarok ellen, de alkalmazzák bőrgyulladások, nehezen gyógyuló sebek kezelésére is. Jótékony hatással van az emberi szervezetre gyomorfekély vagy vese- és epebántalmak, továbbá idegi eredetű gyomor-bélrendszeri panaszok esetén. A száj belső sérülései ellen szintén ajánlott. A népi gyógyászatban az orbáncfüvet (orbáncfű olajat) reumás fájdalmak enyhítésére és egyes bőrbetegségek kezelésére használják. Köszvény, furunkulózis és egyéb gennyesedések, felületi-külső vérzések esetén használták.

Jó tudni az Orbáncfű, közönségesről!

A növény fényérzékenységet okozhat. Teájának gyakori fogyasztása esetén néhányan érzékenyebben reagálnak a napfényre, és hajlamosabbá válnak a leégésre. A világos bőrűeknél allergiás kiütéseket okozhat! Fogyasztásakor ezért kerüljük a hosszan tartó napozást!

Érdekesség az Orbáncfű, közönséges kapcsán:

Az ókori görögök az orbáncfű mágikus erejében hittek. Az istenalakok fölé orbáncfűcsokrokat akasztottak, hogy elűzzék a gonosz szellemeket.

Az Orbáncfű, közönséges az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.