Varjúháj, borsos

A Varjúháj, borsos népies neve:

Báránycsecs, hájfű, szakafű, kukacszaka, sírfű, párkányfű, sárgagyopár, borsos szaka

A Varjúháj, borsos leírása

A varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába tartozó, sziklás, köves helyeket, s napot kedvelő, csípős ízű, pozsgás évelő növény. Megszárítva elveszti csípősségét. A varjúháj rendkívül jó szárazságtűrő növény. Elviseli a hosszan tartó, extrém szárazságot, a tűző napot is.

Gyepet alkotó, kopasz hajtásrendszerű növény. Húsos levelei sarkantyú nélküliek, 4-6 hosszanti sorba rendezettek. A sziromlevelek kihegyezettek, mintegy 7 mm hosszúak.

A Varjúháj, borsos elterjedése

Sziklagyepek, falak, száraz lejtők. Hazája Európa, Nyugat-Ázsia.

Hogyan gyűjtsük a Varjúháj, borsos gyógynövényt?

Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges. A növény virágzó hajtását hasznosítják gyógyászati célokra.

A Varjúháj, borsos hatóanyagai:

A növény az alkaloidoknak (piperidin alkaloid a szedakrin, a szedamin és a szedinin) köszönheti csípősségét, de tartalmaz még cseranyagokat, nyálkát, flavonoidokat is.

A Varjúháj, borsos felhasználása:

A levelek csípős, borsra emlékeztető ízűek. Mérgező növénynek tartják, a szájban irritációs tüneteket vált ki, nagyobb mennyiségben fogyasztva hányást, hasmenést okoz. A népi gyógyászatban régebben a magas vérnyomás csökkentésére, köhögés, aranyér, valamint sebek, égési sérülések kezelésére használták. A homeopátiában még ma is a végbél aranyeres fájdalmainak csillapítására szolgál. A mérgező hatásáért az alkaloidok mellett egy még nem vizsgált anyag is felelős.

Tea: A bioboltokban általában kapható olyan teakeverék, melynek alkotórésze a varjúháj. Magas vérnyomást csökkentő, nyugtató hatású. Borogatás: A növény kisajtolt nedvével szokták bedörzsölni a reumás testrészt.

A növényt mérgezőnek tartják, a szájban irritációs tüneteket vált ki, nagy mennyiségben hányást és hasmenést provokál. A népi gyógyászatban magas vérnyomás kezelésére használták, valamint a köhögés, aranyér, sebek kezelésére, de a modern gyógyászat kerüli a használatát. Ismeretes enyhe hashajtó hatása.

Jó tudni a Varjúháj, borsosról!

A varjúháj a védett fajok közé tartozik! A mellékhatások túlsúlya miatt használata csak nagy körültekintéssel és szakember felügyelete mellett javasolható.

Érdekesség a Varjúháj, borsos kapcsán:

A varjúhájak tűrőképessége bámulatos, elviselik a több hónapos szárazságot, illetve a rendszertelen vízellátást is.

Varjúháj, borsos az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.