Varjúháj, borsos

A Varjúháj, borsos népies neve:

Báránycsecs, hájfű, szakafű, kukacszaka, sírfű, párkányfű, sárgagyopár, borsos szaka

A Varjúháj, borsos leírása

A varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába tartozó, sziklás, köves helyeket, s napot kedvelő, csípős ízű, pozsgás évelő növény. Megszárítva elveszti csípősségét. A varjúháj rendkívül jó szárazságtűrő növény. Elviseli a hosszan tartó, extrém szárazságot, a tűző napot is.

Gyepet alkotó, kopasz hajtásrendszerű növény. Húsos levelei sarkantyú nélküliek, 4-6 hosszanti sorba rendezettek. A sziromlevelek kihegyezettek, mintegy 7 mm hosszúak.

A Varjúháj, borsos elterjedése

Sziklagyepek, falak, száraz lejtők. Hazája Európa, Nyugat-Ázsia.

Hogyan gyűjtsük a Varjúháj, borsos gyógynövényt?

Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges. A növény virágzó hajtását hasznosítják gyógyászati célokra.

A Varjúháj, borsos hatóanyagai:

A növény az alkaloidoknak (piperidin alkaloid a szedakrin, a szedamin és a szedinin) köszönheti csípősségét, de tartalmaz még cseranyagokat, nyálkát, flavonoidokat is.

A Varjúháj, borsos felhasználása:

A levelek csípős, borsra emlékeztető ízűek. Mérgező növénynek tartják, a szájban irritációs tüneteket vált ki, nagyobb mennyiségben fogyasztva hányást, hasmenést okoz. A népi gyógyászatban régebben a magas vérnyomás csökkentésére, köhögés, aranyér, valamint sebek, égési sérülések kezelésére használták. A homeopátiában még ma is a végbél aranyeres fájdalmainak csillapítására szolgál. A mérgező hatásáért az alkaloidok mellett egy még nem vizsgált anyag is felelős.

Tea: A bioboltokban általában kapható olyan teakeverék, melynek alkotórésze a varjúháj. Magas vérnyomást csökkentő, nyugtató hatású. Borogatás: A növény kisajtolt nedvével szokták bedörzsölni a reumás testrészt.

A növényt mérgezőnek tartják, a szájban irritációs tüneteket vált ki, nagy mennyiségben hányást és hasmenést provokál. A népi gyógyászatban magas vérnyomás kezelésére használták, valamint a köhögés, aranyér, sebek kezelésére, de a modern gyógyászat kerüli a használatát. Ismeretes enyhe hashajtó hatása.

Jó tudni a Varjúháj, borsosról!

A varjúháj a védett fajok közé tartozik! A mellékhatások túlsúlya miatt használata csak nagy körültekintéssel és szakember felügyelete mellett javasolható.

Érdekesség a Varjúháj, borsos kapcsán:

A varjúhájak tűrőképessége bámulatos, elviselik a több hónapos szárazságot, illetve a rendszertelen vízellátást is.

Varjúháj, borsos az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vízitorma, orvosi A Vízitorma, orvosi népies neve: Torma. A Vízitorma, orvosi leírása A kétszikűek osztályának, káposztavirágúak rendje közül a keresztesvirágúak családjába tartozik. Heverő-felálló szárú növény, vizes területeken, általában hideg vizű […]
  • Fokhagyma A Fokhagyma népies neve: Büdös hagyma. A Fokhagyma leírása A fokhagyma tulajdonképpen úgy működik, mint egy erős antibiotikum. Kiváló antioxidáns, csökkenti a vérnyomást, a koleszterin és triglicerid szintjét. Egyes szakértők szerint a […]
  • Vérfű, kis A Vérfű, kis népies neve: Csabaíre, pimpernel A Vérfű, kis leírása Szélporzású növény, termése az aszmag. A kis vérfű a vérfű nemzetség tagja, évelő növény és ehető. 20-90 cm magasra növő, illatos levelű növény. Levelei tőrózsát […]
  • Paradicsom A Paradicsom népies neve: paradicska, tomata, tomató A Paradicsom leírása A paradicsom a konyhakertek kedvelt zöldségféléje, hiszen felhasználhatósága sokoldalú, termése íze miatt kedvelt, magában is fogyasztható. A paradicsom a […]
  • Dohány, közönséges (MÉRGEZŐ NÖVÉNY!) A Dohány, közönséges népies neve: tabak, tubák A Dohány, közönséges leírása A dohány egy nemzetsége érdekes módon a burgonyafélékhez tartozik. Erősen szőrözött növény, levele tojásdad-lándzsás alakú, igen nagy, alul a szárral együtt […]