Árnika

Az Árnika népies neve:

Angyalital, anyagyökér, kappanfű, máriafű, olaszútifű.

Az Árnika leírása

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Rendszertani neve is elárulja, hogy Európa magasabb hegyvidékeinek növénye. Hazánkban ritka és védett növény.

Tőlevélrózsás növény, levelei elliptikusak, szárölelők, és 1-3-asával keresztben, átellenesen állnak. A fészekvirágzat 1-3 5-8 cm átmérőjű sárga, csöves- és nyeles virágból áll.

Az Árnika elterjedése

Sovány réteken, mocsárréteken fordul elő. Európában széles körben elterjedt az alpesi régióban.

Hogyan gyűjtsük az Árnika gyógynövényt?

A növény virágzatát használják gyógyteakészítésre. A növény a magasabb hegyvidékeken június, július folyamán virágzik. Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges.

Az Árnika hatóanyagai:

Szeszkviterpén-laktonok, különösen helenalin és dihidro-helenalin, illetve ezek észterei; illóolaj, flavonoidok, kumarin, fenolkarbonsavak.

Az Árnika felhasználása:

Mindenekelőtt a szeszkviterpén-laktonok antibiotikus, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, ízületi gyulladás csökkentő és trombózis-gátló hatása indokolja a drog gyakori használatát. Külsőleg vérömlenyek felszívódásának gyógyítására, zúzódások és rándulások, továbbá a reumatikus izom és ízületi fájdalmak, felületi vénabetegségek, gyulladt rovarcsípések ellen, valamin szájüregi- és fogínygyulladásoknál ecsetelő- és gargalizálószerként alkalmazzák. A homeopátia vérzések, túlerőltetés okozta izomfájdalmak, valamint érrendszeri betegségek kezelésére alkalmazza.

Borogatások: Reumatikus panaszok, valamint rovarcsípések helyén kialakult gyulladások kezelésére. Kivonat: Kivonatként a hígított tinktúrát alkalmazzák a szájüreg nyálkahártya-gyulladásai esetén. Tinktúra: Évszázadok óta használták sebek, zúzódások, fagysérülések kezelésére, valamint reumatikus fájdalmak gyógyítására.

Hatásos gyulladás- és fájdalomcsökkentőként ismeretes, külsőleg fertőtlenítő, sebgyógyító hatású, továbbá kelések, vérömlenyek, csonttörések okozta ödémák, zúzódások, rándulások kezelésére ajánlott. Enyhíti a rovarcsípések okozta viszketéseket, ismeretes fertőtlenítő hatása is. Reumatikus panaszokra is kiváló gyógyír. A homeopátia a túlerőltetés okozta izomfájdalmak kezelésére alkalmazza. A belőle készült homeopátiás szer sebgyógyító hatású. Az árnika segít a felületi visszérgyulladás gyógyulási folyamatában.

Jó tudni az Árnikáról!

A szekszviterpén laktonok az arra érzékeny egyénekben allergiás bőrreakciókat válthatnak ki, ilyenkor az árnika virágzatából készült készítmények további használata nem javasolt. Belsőleges alkalmazása kerülendő, mert nagyobb adagokban szívmegállást okozhat.

Érdekesség az Árnika kapcsán:

Az árnika nemzetségének közel harminc faja közül csak kettő él Európa hegységeiben. Az árnikából már a XVI. században előállítottak olyan kivonatokat, amelyeket egyaránt használtak külsőleg és belsőleg különféle betegségek kezelésére.

Az Árnika az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú fészekvirágzat.