Napraforgó

A Napraforgó népies neve:

szotyola, tányérvirág, forgó

Napraforgó leírása

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik, egyéves növény. Termesztett, a XVI. században került Amerikából Európába.

A magas, erős növekedésű, többnyire elágazó növény szórt levélállású, levelei nagyok, széles szív alakúak, rendszertelenül, fűrészes szélűek. A fészekvirágzat 40 cm átmérőjű, bókoló, 6-10 cm hosszú, sárga nyelves és barna csöves virágokkal, a vacok sima.

Napraforgó elterjedése

Dísz- és kultúrnövényként elterjedt. Észak-Amerikában, Mexikóban honos.

Hogyan gyűjtsük a Napraforgó gyógynövényt?

A növény friss, nyelv alakú, élénksárga színű karimavirágait – nyelves virágok – kell gyűjteni. A gyűjtés ideje a nyári hónapokra, július-augusztusra esik.

Napraforgó hatóanyagai:

„A nyelves virágokban diterpének, triterpénszaponinok, flavonoidok, karotinoidok; a zsíros olajban triglicerid magas zsírsav- és olajsavrésszel, fitoszterol.”

Hogyan gyűjtsük a Napraforgó gyógynövényt?

A nyelves virágok diterpéneket, triterpénszaponinokat, flavonoidokat, karotinoidokat tartalmaznak. A növény magjából hideg úton kipréselt zsíros olaj a következő hatóanyagokat tartalmazza: linolsav, linolénsav, olajsav glicerid-észter.

Napraforgó felhasználása:

A sárga nyelves virágok teakeverékekben díszítésre használatosak, a preparátumból származó kivonat vénagyulladás kezelésére alkalmas. A népi gyógyászat az árnikához vagy a körömvirághoz hasonlóan sebkezelésre használja. Az olaj telítetlen zsírsavtartalma miatt értékes étolaj, de különböző sebkezelő és gyógykenőcsökben is megtalálható, mint bőrápolószer. A homeopátia lázcsillapításra és görcsoldásra használja.

Tea: Forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított napraforgóvirág-szirmot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Főzéshez: A hidegen sajtolt napraforgóolaj igen gazdag esszenciális zsírsavakban. Magját salátákba, kenyerekbe sütik, és népszerű csemegeként fogyasztják.

Magjának olaját étkezési célokra és gyógyszeres kenőcsök készítésére használják. A többszörösen telítetlen zsírsavakkal megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, és csökkenthetjük a koleszterinszintet. A népi gyógyászatban nehezen gyógyuló sebek és száraz, pikkelyesen hámló bőr kezelésére használták. A homeopátiás készítményekben görcsoldásra és láz csillapítására alkalmazzák.

Jó tudni a Napraforgó!

Poros utak mentén ne gyűjtsük!

Érdekesség az Napraforgó:

A napraforgó virága olyan népszerű lett Európában, hogy Van Gogh is elészeretettel használta csodálatos képeinek megalkotásánál. A napraforgó-csíra jó D- és B-vitaminforrás, és ásványi anyagokban – kálium, kalcium és vas – gazdag. Sárga színanyagot állítanak elő belőle.

Napraforgó az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga fészekvirágzatok.