Gránátalma, közönséges

A Gránátalma, közönséges népies neve:

Gránátalma, közönséges leírása

A gránátalmafélék (Punicaceae) családjába tartozik. A gránátalma a Mediterrán őshonos fa vagy bokor. Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken át nagy tiszteletben tartották. Gyümölcse kemény héja alatt sok sötétpiros beágyazódott mag található. Apró, húsos magjai édeskés, savanykás ízűek.

Kopaszlevelű cserje, vagy kis fa, átellenes, ovális, lándzsás levelekkel. Virága 5-7 hullámos, 2-3 cm-es sziromlevélből áll. Az elhúsosodó csésze és a vacok világító piros színű. Termése viaszos héjú, almához hasonló, a magok beágyazódtak az ehető, lédús zselébe.

Gránátalma, közönséges elterjedése

Dísz- és gyümölcsfa, teltvirágú fajtái is ismertek. Mediterrán cserjésekben meghonosodott. Hazája Délnyugat-Ázsia.

Hogyan gyűjtsük a Gránátalma, közönséges gyógynövényt?

Zöldség-gyümölcs boltokban megvásárolható.

Gránátalma, közönséges hatóanyagai:

„Piperidin-alkaloidok, mint pszeudopelletierin, izopelletierin; magas cseranyagtartalom.”

Hogyan gyűjtsük a Gránátalma, közönséges gyógynövényt?

A kéreg piperidin alkaloidokat (pszeudopelletierint, izopelletierint), cseranyagot és mannitot tartalmaz. A gránátalma polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot tartalmaz.

Gránátalma, közönséges felhasználása:

Az izopelletierin bénítja a galandférgek izomzatát, ezért régen a drogot erős hashajtó szerként alkalmazták a galandférgek kiűzésére, de ma már nem használják ilyen célra. Magas cseranyagtartalma gyomorirritációt okoz, majd vérnyomás emelkedést, túladagolás esetén mérgezési tünetek jelentkeznek. Az alkaloidoktól látászavar, szédülés, majd halál. A homeopátia gyomor-bél működési zavarok és szédülés esetén alkalmazza.

A gránátalmafa kérget régen bélféregűzésre használták, alkaloid tartalma révén a galandférgek izomzatát képes bénítani. A termés antioxidáns hatású. Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét csökkentheti a vérben. Tumoros megbetegedések gyógyításában való hatásossága nem bizonyított.

Jó tudni a Gránátalma, közönséges!

A gránátalmafa kérgének fogyasztása a magas cseranyag-tartalom miatt gyomorirritációt okoz, az alkaloidok hatására pedig látászavar, szédülés léphet fel.

Érdekesség az Gránátalma, közönséges:

Több országban vallási jelkép. Ókori sírokat sokszor gránátalma elemekkel díszítették. A Biblia is több helyen tesz említést a gránátalmáról. A gránátalma a szerelem, a termékenység ősi jelképe. Közel-Keleten illatszert is készítenek belőle. A gránátalma gyümölcséből és kérgéből festék is előállítható.

Gránátalma, közönséges az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Piros, sugaras szimmetriájú virágok, 5 vagy több sziromlevél.