Orvosi füstike

Az Orvosi füstike népies neve:

Földi epefű, epefű, földifüst, füstikefű.

Az Orvosi füstike leírása

A mákfélék (Fumariaceae) családjába tartozó, vadon termő, szántóföldeken, utak mentén megtalálható, egynyári növény. Virágzata sokvirágú fürt, melynek virágai kicsinyek, vöröses színűek. Virágzása a nyári hónapokra esik.

Finoman, kékeszürkén hamvas bevonatú, tejnedv nélküli növény. Levelei kétszeresen szárnyaltak. A fürtivirágzatban 20-40 rózsaszín, a csúcson sötétpiros sarkantyúvirág található. A párta 6-9 mm hosszú. Keskenyebb, mint a fogazott, hamar lehulló csészelevelek. A termés gömb alakú, száraz, ráncos.

Az Orvosi füstike elterjedése

Parlagok, kertek, törmelék. Európától Közép-Ázsiáig honos.

Hogyan gyűjtsük az Orvosi füstike gyógynövényt?

A növény föld feletti részét használják gyógyászati célokra, amit általában virágzáskor, június-augusztusban gyűjtenek.

Az Orvosi füstike hatóanyagai:

A növény alkaloidokat (protopint, kriptopint), flavonoidokat, fumársavhoz kapcsolódva szerves savakat tartalmaz.

Az Orvosi füstike felhasználása:

A füstike kivonat ismert görcsoldó hatást gyakorol a tápcsatorna felső szakaszára. Fokozza az epe termelődését, de a betegség okozta túlzott epetermelést csökkenti is. Ennek következtében enyhíti az epehólyag, az epeutak és a gyomor-bélcsatorna görcsös panaszait. Hashajtó és vizelethajtó tulajdonságai folytán a népi gyógyászat székrekedés és krónikus bőrgyulladás kezelésére is alkalmazza. A homeopátia idült, viszkető ekcéma és májműködési zavarok kezelésére használja.

Tea: 1 csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított, összeaprított füstikét, hagyjuk állni mintegy 10 percig, majd szűrjük le! Önmagában keserű, ezért mézzel ízesíthetjük. Epehajtó hatású. Teakeverék: A füstike csalánlevéllel és citromfűvel elkeverve szintén kifejti a füstikefű-tea hatását, de ebben a változatban nem annyira keserű ízű.

A gyógynövény vértisztító, étvágy- és emésztést serkentő hatású. Görcsoldó tulajdonságának köszönhetően oldja az epehólyag, az epeutak és a gyomor-bélrendszer görcseit. Bizonyítottan jó hashajtó és epehajtó hatású. A népi gyógyászatban székrekedés és krónikus bőrgyulladás kezelésére alkalmazzák. Fumársav-tartalmának köszönhetően szabályozza a bőr anyagcseréjét is, ezért előszeretettel ajánlják a pikkelysömör kezelésére.

Jó tudni az Orvosi füstikéről!

Naponta 3 csészénél több füstikefű-teát ne fogyasszunk, mert gyomorfájást okozhat!

Érdekesség az Orvosi füstike kapcsán:

Már az ókorban is alkalmazták vízhajtóként és székrekedés ellen.

Az Orvosi füstike az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Piros, kétoldali szimmetriájú virágzat.