Len

A Len népies neve:

Kultúrlen, termesztett len, házi len.

A Len leírása

A lenfélék (Linaceae) családjába tartozik. Rostjáért és magjáért termesztett, egyéves növény, 30-80 cm magas. Csak Közép-Európában termesztik. A szár legtöbbször egyenesen áll, és csak a virágzatnál ágazik el. A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5-6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek.

Csupasz növény, levelei szálas lándzsásak, négyerűek. A szirmok 12-15 mm hosszúak, égszínkékek, a csésze finoman pillás, de nem mirigyes. A termés 6-9 mm nagyságú, gömbölyű toktermés, fényes, hosszú tojásdad, lapos barna, illetve pirosas-barna magokkal, amelyeket vízben áztatás után nyálkaburok vesz körül.

A Len elterjedése

Már a történelem kezdetén is termesztették, mint olaj- vagy rostnövényt. Vad fajtája a valószínűsíthetően mediterrán származású 2 éves vagy évelő.

Hogyan gyűjtsük a Len gyógynövényt?

A len magját használják gyógyászati célokra.

A Len hatóanyagai:

Max 10% nyálkaanyag, max. 40% zsíros olaj benne linol, linolén- és olajsav gliceridjei; a hidrogén-cianidot felszabadító linusztatin és neolinusztatin glikozid, lignán-glikozidok, fehérjék.

A Len felhasználása:

A magokat nyálkatartalmuk miatt elsősorban hashajtó szerként használják. A magok duzzasztása térfogatnövelést eredményez a bélben, és nyomást gyakorol a bélfalra, amely serkenti a bélperisztaltikát, és meggyorsítja a béltartalom áthaladását. A drogot az emésztőrendszer gyulladásos folyamatainál és a légúti hurutoknál irritációcsökkentésre használják. Belső felhasználáshoz a magoknak frissnek kell lenniük, mert az olaj gyorsan avasodik. Mivel a nyálka a maghéjban termelődik, a zsíros olaj miatti magas kalóriaterhelés elkerülése érdekében a magok egészben vagy csak finoman roppantva fogyaszthatók. A felszabaduló hidrogén-cianid okozta mérgezéstől még hosszú ideig történő alkalmazáskor sem kell tartani. A lenmagőrleményt vagy az olajnyerés során visszamaradt présmaradványt mirigyduzzanatok és fekélyek kezelésére alkalmas borogatómasszának használják fel. A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olaj élelmiszerként és bőrbetegségek kezelésére szolgáló kenőcsben is használatos. Korábban meszes vízzel keverve lenolajkence néven forgalmazták, gyorsan száradó tulajdonsága miatt főként ipari célokra. A rostokat textíliák szövésére, illetve sebészeti, nem felszívódó varratok előállítására használják. Újabban a lignánglikozidok a daganatos betegségek megelőzésében váltak jelentőssé. A homeopátia szénanátha és vizelési inger kezelésére használja.

Tea: a) Két evőkanál frissen összetört lenmagot tegyünk 3 dl hideg vízbe, majd hagyjuk 20-25 percig duzzadni. Ezt követően kissé melegítsük fel, majd szűrjük le. Székrekedés esetén kortyonként fogyasszuk. b) Az aprítatlan lenmagokat sok folyadékkal, legalább tízszeres hígításban alkalmazva vegyünk be. A hatás 12 óra elteltével jelentkezik. Borogatás: 3-6 evőkanál frissen összetört lenmagot tegyünk mullzsákocskába, forrázzuk le, és tegyük a beteg testrészre bőrfekélyek, furunkulusok esetén. Hidegen sajtolt lenolaj: Bioélelmiszer boltokban beszerezhető. Hideg ételek, saláták ízesítésére használható. Ajánlott mennyiség: 1-2 evőkanál.

A lenmagot bélrenyheség, bélmegbetegedések és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják. Székrekedés esetén a lenmag hatását úgy fejti ki, hogy a bélben megduzzad, ezáltal tágulási inger lép fel, mely serkenti a vastagbélben a perisztaltikát. Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések kezelésére alkalmazzák. Linolénsav tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. Az a feltevés, miszerint kéksav-tartalma miatt nagy mennyiségben történő fogyasztása mérgezést okozhat, eleddig megalapozatlannak tűnik. A lenmagpogácsát és a porított magot meleg borogatásként alkalmazva kelések és furunkulusok kezelésére használják.

Jó tudni a Lenről!

A lenmag az egyik leghatásosabb szer a bőrproblémákra. Tehermentesíti a májat, segít a méreganyagok eltávolításában, hozzájárul a bőr tisztulásához. A lenmag gyorsítja az anyagcserét, elősegíti a zsírégetést, feszesebbé teszi a bőr és hozzájárul a ráncok csökkentéséhez.

Kéksav-tartalma miatt csecsemőknek, kisgyerekeknek ne adjuk! A gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja. A lenmag és valamely másik szer alkalmazása között legalább két óra teljen el! Tilos alkalmazni bélelzáródás, gyomor-bélrendszeri szűkületek esetén!

Érdekesség a Len kapcsán:

A lent már a Kr. e. XIV. században is termelték. Erre jó bizonyíték, hogy az egyiptomi sírkamrákban a halottak mellett találtak lenmagokat, melyeket valószínűleg útravalónak szántak a túlvilági útra. A lenmagot régóta használják gyógyszerként. Hippokratész már Kr. e. 500 körül említi a lenmagot testi fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszerként.

A Len az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Kék, sugaras szimmetriájú virágok, 4-5 sziromlevél.