Gyógynövényhatározó .hu » » Mák, termesztett

Mák, termesztett

A Mák, termesztett népies neve:

Közönséges mák.

A Mák, termesztett leírása

A mák a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozik. Régóta termelt kultúrnövényünk, melynek termése a mákszem. Eredete még nem tisztázott, egyes források szerint őshazája lehet Afganisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán. A hazai éghajlat alatt kiskertekben termelhető.

Kékesszürkén hamvas növény. Lándzsás-tojásdad, szabálytalanul fogazott levelekkel, felső levelei szárölelőek. A 3-6 cm hosszú szirmok fehérek vagy ibolyaszínűek, az alapon sötétebb folttal. Csupasz, többé-kevésbé gömbölyű toktermésén 5-12 barázda található. A magok fajtától függően fehérek, szürkék vagy sötét ibolyaszínűek.

A Mák, termesztett elterjedése

Fajtáit világszerte termesztik olajnövényként. Máktermesztés ópiumnyerés céljából néhány balkáni államban, valamint Kirgizisztánban, Törökországban, Iránban és Indiában folytatható.

Hogyan gyűjtsük a Mák, termesztett gyógynövényt?

A kiskertekben a mákot a mákszemért termelik, melynek szürete általában a nyár végére esik. A gyógyszeripar viszont a mákgubót hasznosítja.

A Mák, termesztett hatóanyagai:

A mák termése és a felvágott termés levegőn szárított tejnedve, az ópium igen gazdag alkaloidokban, főleg morfinban, kodeinben, narkotinban és papaverinben, amelyek fontos gyógyszerek alapanyagai. Az alkaloidok mind a zöld, mind pedig a száraz mákgubóból kinyerhetőek.

A Mák, termesztett felhasználása:

A pontos morfintartalomra beállított, egyébként az összes alkaloidot tartalmazó ópium, valamint a belőle nyert készítmények, mint az ópiumtinktúra, ma alárendelt jelentőségűek. Ritkán használatosak erősebb hányás után a belek megnyugtatására, illetve operációk vagy erős fájdalmak esetén fájdalomcsillapítóként. Az ópium mindenekelőtt a tiszta alkaloidok előállításának alapanyaga, amelyeket különféle készítményekben használtak fel. A morfin mindenekelőtt fájdalamcsillapító és érzéstelenítő hatású, erősen addiktív. A kodein egymagában nem bír fájdalomcsillapító hatással, de más fájdalomcsillapító hatását erősíti. A noszkapin erős köhögéscsillapító szer. A papaverin lazítja a sima izomzatot, ezáltal a gyomor-bél rendszer, az epe- és húgyutak görcseit csillapítja. Ma már történelmi tény, hogy a mákgubóból főzéssel kivont hatóanyagot csecsemőknél köhögés ellen és nyugtatóként használták, ami ingadozó alkaloidtartalma alapján még halálos mérgezésekhez is vezetett. A mi klímánkon a szár is tartalmaz csekély mennyiségben alkaloidokat, és emiatt mérgezőek. Az érett alkaloidmentes magokat élelmiszerként fogyasztják, illetőleg zsíros olajat vonnak ki belőlük, ami kenőcsökben is, de főként étolajként használatos.

A mákszem konyhai felhasználása sokrétű, közismert a karácsonyi mákos bejgli, mákos tészta, mákos sütemény stb. .

Jelentőségét tekintve a máktok a vegyipar számára sokkal fontosabb alapanyag, mint a mákszem. A gyógyszeripar számos készítményben hatóanyagként alkalmazza a gyomor-bélrendszer, az epe és húgyutak görcsét oldó papaverint, a köhögéscsillapító narkotint és kodeint, valamint az erős fájdalomcsillapító hatással rendelkező morfint.

Jó tudni a Mák, termesztettről!

A mákgubó mérgező hatóanyagai miatt otthoni gyógyászati célokra nem alkalmazható! A morfin erős függőséget okoz. A gyógyszerek hatóanyagtartalma pontosan beállított és ellenőrzött, a házilag történő előállítás helyett mindenképp javasolt a gyógyszeriparban, kórházakban, klinikákon illetve gyógyszertárban elkészített narkotin, kodein, morfin és papaverintartalmú készítmények alkalmazása orvosi felügyelet mellett.

Érdekesség az Mák, termesztett kapcsán:

A görögök és a rómaiak mézzel keverve fogyasztották a mákot. A mák zöld termésének megvágása után képződő tejnedve, az ópium több mint két tucat alkaloidot tartalmaz. Kabay János, gyógyszerész nevéhez fűződik a mákgubóból való hatóanyagok kivonásának kidolgozása (1931). Az egyiptomiak a zöld mák nedvét gyógyszerként alkalmazták különféle fájdalmak csillapítására. A magyar nyelvben sokféle szókép kapcsolódik a mákhoz: a mákszem például a kicsinység mértéke, a rosszcsont gyerekeket pedig “mákvirágnak” hívják. Régen a gyerekeket zöld mákgubóból készített főzettel, mákonnyal altatták. Szerencsére ez már régen nem divat, hiszen az elcsendesedő gyermek sokszor hatóanyag-túladagolás miatt soha többé nem ébredt föl. Hippokratész már i. e. 460 említi.

A Mák, termesztett az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Piros, sugaras szimmetriájú virágok, 4 sziromlevél.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vitaminok, ásványi anyagok A vitaminok közül a C-vitamin főleg a gyümölcsökben található meg, de a nyírfalevél, a gyermekláncfű, és a csalán is sok C-vitamint tartalmaz. B-vitamin a gabona-magvakban, gyümölcsökben,az articsókában, a csalánban, csipkebogyóban, […]
  • Pipacs, vetési A Pipacs, vetési népies neve: Vadmák. A Pipacs, vetési leírása A mákfélék (Papaveraceae) családja tartozik. Számos helyen, utak mellett, parlagon hagyott területeken tömegesen előforduló, egyéves növény. Toktermése van. Felálló […]
  • Búzavirág A Búzavirág népies neve: dődike, égi virág, gabonavirág, kék búzavirág, sukollat, vadpézsma, imolya, kék konkoly A Búzavirág leírása Májustól júniusig virágzik. A búzavirág a fészekvirágzatúak rendjén belül az őszirózsa félék […]
  • Nehézszagú gólyaorr A Nehézszagú gólyaorr népies neve: Népies elnevezése nem ismert. A Nehézszagú gólyaorr leírása A kétszikűek osztályának a gólyaorrtermésűek rendjén belül a gólyaorrfélék családjához tartozó faj. Kellemetlen szagú, 20-50 cm magas, […]
  • Fokhagyma A Fokhagyma népies neve: Büdös hagyma. A Fokhagyma leírása A fokhagyma tulajdonképpen úgy működik, mint egy erős antibiotikum. Kiváló antioxidáns, csökkenti a vérnyomást, a koleszterin és triglicerid szintjét. Egyes szakértők szerint a […]

Gyógynövények szerepe, hatása, alkalmazása - Gyógynövény határozó.hu

Üzemeltető: Index Web Solutions Kft. | Design: Kohányi Gábor | Sok szeretettel: Gyógynövények A-Z