Veronika, orvosi

A Veronika, orvosi népies neve:

Vérszopóka, vérharmatfű, Isten botja.

Veronika, orvosi leírása

A tátogatók (Scrophulariaceae) családjába tartozik. Rétek, erdők, utak mentén, cserjésekben előforduló, évelő növény.

A földön kúszó szőrözött növény, csak a virágzati szár felálló. Az átellenes, rövid nyelű levelek tojásdadok, finoman fűrészes szélűek. A virágok megnyúlt fürtben nyílnak, a párta halványkék, sötéten csíkozott, 6-7 mm átmérőjű, 4 egyenlőtlen csücsökkel.

A Veronika, orvosi elterjedése

Sovány réteken, rézsűk mentén, világos erdőkben, törpecserjésekben fordul elő. Hazája Európa, Nyugat-Ázsia, máshol behurcolták.

Hogyan gyűjtsük a Veronika, orvosi gyógynövényt?

Gyógyászati célra a virágzó hajtást hasznosítják, ami június-augusztus folyamán gyűjthető.

A Veronika, orvosi hatóanyagai:

A növény iridoidokat (katalpolt, veronikozidot, verprozidot), flavonoidokat, triterpén szaponinokat, fahéjsavszármazékokat tartalmaz.

A Veronika, orvosi felhasználása:

Ma már csak ritkán használják, főleg a népi gyógyászatban igen különböző betegségek kezelésére, hatása ez idáig nem bizonyított. Elsősorban légúti megbetegedések, gyomor- és bélhurutok, húgyhólyagbántalmak, reumatikus panaszok és bőrgyulladás esetén jön szóba. Változókori hőhullámok kezelésére szolgáló teakeverékeknek is alkotórésze. A homeopátiában többnyire hörghurut, idült ekcéma és nyirokcsomó-duzzanatok ellen használatos.

Tea: 3 dl forró vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi orvosi veronikát, majd 5 perc elteltével szűrjük le. Tinktúra: Két maréknyi, apróra vágott veronikanövényt adjunk egy liter 38-40 %-os pálinkához, majd két hétig érleljük a napon. Teakeverék: Általában gyermekláncfű, mezei katáng és veronika keverékéből készítenek teakeveréket.

Köptetőként nyer felhasználást megfázásos megbetegedésekben, a népi gyógyászat gyomor-bélhurut és reumatikus panaszok enyhítésére alkalmazta. Köhögéscsillapításra és hasmenés ellen használják. Gyakori adaléka a vértisztító teáknak. A népi gyógyászatban ismeretes, hogy serkenti az emésztést és megszünteti a gyomorhurutot. Ízületi fájdalmak esetén is alkalmazzák.

Jó tudni a Veronika, orvosiról!

Az orvosi veronikát (Veronica officinalis) ne keverjük össze az ösztörűs veronikával (Veronica chamaedrys L.) .

Érdekesség a Veronika, orvosi kapcsán:

A Veronika, orvosi az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Kék, sugaras szimmetriájú virágok, 4-5 sziromlevél.