Ricinus

A Ricinus népies neve:

Csodafa, csodafű, jónásfája, jónáskabak, kikojona, kiki, nagysárfű, krisztuskeze, tenyere, krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny.

A Ricinus leírása

A kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozik. A trópusokon örökzöld, hazánkban egynyári növény. Magjából hashajtó készül.

Gyors növekedésű, fa méretet is elérő lágyszárú növény. Levelei tenyeresen hasogatottak. Füzér alakú virágzata alsó részén porzós virágok állnak, porzóik elágaznak, felettük a piros bibés nőivarú virágok. Termése száraz tüskékkel borított, három részre hasadó tok. Magjai sötétbarnák, szürkésfehér erezetűek.

A Ricinus elterjedése

Hazája Afrika, a Földközi-tenger mentén meghonosodott. Kedvelt dísznövény.

Hogyan gyűjtsük a Ricinus gyógynövényt?

A magjának hashajtó olajáért (kasztorolaj, oleum ricini) sok helyen nagy mennyiségben termesztik.

A Ricinus hatóanyagai:

A ricinus magvait a bennük található zsíros olaj miatt használják gyógyászati célokra. A zsíros olajat a növény magjából hideg úton préseléssel és vizes mosással, majd szárítással állítják elő. A magvakban egy rendkívül mérgező anyag is van, a ricin illetve ricinin, de préseléskor a mérgek nem mennek át az olajba.

A Ricinus felhasználása:

A ricinusolaj hashajtó hatását leginkább a bélben felszabaduló ricinolsav okozza, melynek nátriumsója a vékonybél perisztaltikáját segíti. Olaja ezenkívül kenőcsökben és kozmetikumokban található segédanyagként. Gyermekek számára már 6 db ricinusmag elfogyasztása halálos! Homeopátiás készítményeit epekő és hasmenés esetén alkalmazzák.

Olaj: A ricinusolaj erős hashajtó. Ha elfogyasztunk 1-2 evőkanál ricinusolajat, 2 órán belül hat.

A ricinusolajnak erős hashajtó hatása van. Alkattól és mennyiségtől függően 2-4 órán belül biztosan és hevesen hat. Alkalmazása inkább akut, mint krónikus székrekedésnél ajánlott. Külsőleg a korpa eltávolítására, száraz bőrkiütések esetén alkalmazzák.

Jó tudni a Ricinusról!

A ricinusmagban található ricin nevű fehérje mérgező, leveleit nyersen véletlenül sem szabad megkóstolni! Erős hashajtó hatása miatt egyszeri, alkalomszerű hashajtásra célszerű alkalmazni. Gyermekeknek és időseknek azonban nem ajánlott, mert nagyfokú folyadékvesztést is okoz a hashajtáskor.

Érdekesség a Ricinus kapcsán:

A ricinust ősidők óta termesztik Kelet-Indiában és a trópusokon.

Ricinus az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Zöld vagy nem feltűnő virágok, lomblevelűek.