Vasfű, közönséges

A Vasfű, közönséges népies neve:

Acélfű, uborkafű, közönséges vasfű.

A Vasfű, közönséges leírása

A vasfűfélék (Verbenaceae) családjába tartozik. Parlagokon, folyópartokon, utak mentén termő, évelő növény. Szárazságtűrő és napfényt kedvelő növény.

Alul fásodó, mereven felálló szárú növény. Levelei egyszerűen szárnyasan szeldeltek vagy háromhasábúak, a szeletek bevagdalt csipkések. Virágzata laza füzérben álló álfüzér. 3-5 mm hosszú pártája fehéres vagy halványlila, két cimpája nem feltűnő.

A Vasfű, közönséges elterjedése

Törmelékes helyek, útszélek, rétek. Hazája Európa, az északi területek kivételével, Észak-Afrika, Délnyugat-Ázsia, szinte világszerte elterjedt.

Hogyan gyűjtsük a Vasfű, közönséges gyógynövényt?

Gyógyászati célra a növény virágos, leveles hajtásának felső részét használják. A növény a nyári hónapokban virágzik, gyűjtési ideje július-augusztusra esik.

A Vasfű, közönséges hatóanyagai:

A növényi drog, amely enyhén sós ízű, iridoid glikozidokat (verbenalint), kávésav-származékokat, flavonoidokat és nyomokban illóolajat tartalmaz.

A Vasfű, közönséges felhasználása:

A népi gyógyászat régebben nagyra értékelte a drogot. Vizelethajtó és tejelválasztást elősegítő szer volt, felhasználták menstruációs és klimaxos zavarok, kimerültség, az emésztő- és légzőszervek nyálkahártyái hurutos megbetegedéseinek enyhítésére, valamint a szájüreg és garat betegségei esetén toroköblítő szerként, s nehezen gyógyuló sebek gyógyítására is. Napjainkban a növény kivonatai nyálkaoldó és immunrendszer-stimuláló szereknek számítanak, amelyek arcüreggyulladás és felső légúti hurutok kezelésére alkalmazhatók.

Homeopátiás készítményeit például vérömlenyek és epilepsziás panaszok ellen használják.

Tea: 3 dl forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított vasfüvet forrázzunk le. Konyhai alkalmazás: Sokan használják a sószegény, diétás ételek fűszerezésére, levesek, köretek ízesítésére.

Bizonyítottan jó nyálkaoldó, immunerősítő, köhögést csillapító hatású, felső légúti hurutok kezelésére használják. A népi gyógyászatban a légző- és emésztőrendszeri panaszok enyhítésére alkalmazták, így máj- és epebántalmak esetén is. A növény közismerten jó erősítő, étvágyfokozó hatású.

Jó tudni a Vasfű, közönségesről!

A vasfű a kelta papok oltárát díszítette. A háziasszonyok a savanyúság téli eltevésénél ízesítőként alkalmazzák. Az ókorban már ismert gyógynövényként használták. Az ókori Rómában vérszegénység ellen használták. Az ókori Egyiptomban a vasfüvet Ízisz könnyének nevezték. Uborkafű népies neve onnan származik, hogy gyökerét savanyúság eltevéséhez gyűjtik.

Áldott állapotban lévő nők ne használják!

Érdekesség a Vasfű, közönséges kapcsán:

A Vasfű, közönséges az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, kétoldali szimmetriájú virágok.