Kálmos, orvosi

A Kálmos, orvosi népies neve:

Bécsi sás, kígyófű, büdössás.

A Kálmos, orvosi leírása

A kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozik. Állóvizek, árokpartok, lápok, mocsarak védett, évelő növénye. Levele illatos.

Illatos gyöktörzsű növény. Szálas, kard alakú levelei kétsorosan állnak a háromélű száron. Buzogány formájú torzsavirágzata lomblevélszerű fellevelével láthatóan oldalra áll. Európában termést nem hoz.

A Kálmos, orvosi elterjedése

Lassúfolyású és állóvizek partvidéke. Európában a XVI. században honosodott meg. Észak-Amerikában is előfordul, őshazája Délkelet-Ázsia.

Hogyan gyűjtsük a Kálmos, orvosi gyógynövényt?

Védett növény, gyűjtése tilos!

A Kálmos, orvosi hatóanyagai:

Illóolaj, benne béta-azaron és izoeugenol-metiléter fenil-propánok, dekadienál monoterpén illatmeghatározó és szeszkviterpének, mint az akoron (keserű). Akorin glikozidja szintén keserűanyag; cserzőanyagot is tartalmaz. A különböző termőhelyről származó drogok kromoszómaszámukon kívül illóolajuk összetételében is különböznek. Így az amerikai eredetűben nincs béta-azaron, az ázsiai magas, az európai közepes béta-azaron-tartalommal rendelkezik.

A Kálmos, orvosi felhasználása:

Az illóolaj és keserűanyag együttes jelenléte miatt a kálmos aromás gyomorkeserűk alkotórésze, étvágytalanság és emésztési zavarok esetére. A népi gyógyászatban nyugtató hatást is tulajdonítanak a drognak. Kivonata és illóolaja ezenkívül gyakran fűszerpálinkák, szájvizek és gargarizálószerek alkotórésze. Külsőleg gyógyfürdőkben bőrizgató és keringésserkentő hatásáért alkalmazzák. Mivel a béta-azaronnak örökítőanyagot károsító és rákkeltő hatása van, lehetőleg az amerikai vagy az európai drogot kell felhasználni. Hosszú ideig tartó alkalmazása nem ajánlott! Bizonyos termékek, mint a szeszes italok, amelyek élelmiszer biztonsági rendelkezés alatt állnak, csak egy megadott határértékig tartalmazhatnak béta-azaront. Homeopátiás készítményeit néha még adják gyomor-bél betegségek esetén.

Gyógyteakeverékek fontos alkotórésze.

Hatóanyagainak köszönhetően jó étvágygerjesztő, segít emésztési zavarok, gyomorbántalmak esetén.

Jó tudni a Kálmos, orvosiról!

Alkalmazása terhesség és szoptatás, gyomor és nyombélfekély esetén nem ajánlott! Hosszú ideig tartó használata nem javasolt.

Érdekesség a Kálmos, orvosi kapcsán:

Illóolaja és drogja a likőripar számára fontos nyersanyag.

Kálmos, orvosi az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Zöld vagy nem feltűnő virágok, egyszikűek.