Őszi Margitvirág

Az Őszi Margitvirág népies neve:

Az Őszi Margitvirág leírása

A fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Számos dísznövényfajtája ismert. A növény felépítése szerteágazó, bokros. Eredetileg a Balkán-félszigetről származik, ám évszázadok óta termesztik egész Európában. A növény erős aromával rendelkezik.

Erős, inkább kellemetlen illatú növény. Levelei 1-2-szeresen szárnyasak, a szárnyak szélesek, kopaszak, vagy elszórtan szőrösek. 13-22 mm széles fészkei sátorozó virágzatot alkotnak. Termesztett formái között csak csöves vagy nyelves virágú változatok is előfordulnak.

Az Őszi Margitvirág elterjedése

Útszélek, falak. Hazája a Balkán, Délnyugat-Ázsia, Európa egyes részei, gyógy- és dísznövényként termesztik, kivadulhat.

Hogyan gyűjtsük az Őszi Margitvirág gyógynövényt?

A margitvirágot lehet tavasszal és ősszel is vetni. Igénytelen növény, magától is könnyen szaporodik. A leveleket egész évben gyűjthetjük, a legalkalmasabb azonban a virágzást megelőző időszak.

Az Őszi Margitvirág hatóanyagai:

A növény gazdag szeszkviterpén-laktonokban, főként partenolidban. Tartalmaz még illóolajat, melynek gyakori összetevője a kámfor, a bornil-acetát, a pinén. A növény hatóanyagai között megtalálhatóak még a flavonoidok.

Az Őszi Margitvirág felhasználása:

A népi gyógyászatban a növényt ősidők óta alkalmazzák többek között menstruációs zavarok, gyermekágyi és emésztési panaszok kezelésére, külsőleg zúzódások és duzzanatok borogatására, valamint rovar ölőszerként. Újabb tanulmányok a szárított levelek migrénes rohamokat megelőző hatására mutatnak rá, rendszeres fogyasztás esetén. E hatás előidézője a partenolid, amely szerotonin-antagonista sajátságokkal rendelkezik. Az eredmények azonban mindmáig ellentmondásosak. A növény bőrrel való érintkezése egyes esetekben éppen a partenolid hatása révén allergiás reakciókat válthat ki.

Főzet: A növény virágának főzete enyhíti a rovarcsípések okozta kellemetlenséget. Konyhában: A növény frissen szedett levelét fogyaszthatjuk szendvicsben, de tehetjük salátába is. Ha a zsíros, magyaros ételekbe belefőzünk néhány levelet, akkor emészthetőbbé válik tőle az étel.

Egyes tanulmányok szerint a szárított levelek migrénes rohamokat megelőző hatásúak, partenolid tartalmuknak köszönhetően alkalmasak a migrénes fejfájás hatékony csillapítására. A levelek gyulladásgátló tulajdonságúak. A népi gyógyászatban a növényt egyes menstruációs zavarok kezelésére, külsőleg zúzódások borogatására, valamint rovarcsípések okozta kellemetlenségek gyógyítására használták. A migrén megelőző illetve csökkentő hatás pontos mechanizmusa egyelőre részleteiben még nem tisztázott, feltételezések szerint a migrén súlyosságának mérséklésében a növény (a partenolid és egyéb összetevők) szerotonin antagonista tulajdonsága is szerepet játszhat. A növény leveleinek belsőleg történő használata a vérlemezkék összetapadását gátolja, véralvadásgátló hatású. Léteznek olyan növényváltozatok, melyekben nem vagy csak nagyon alacsony koncentrációban található partenolid. Az őszi margitvirág levelei jótékony hatásukat csak akkor tudják kifejteni, ha azok partenolid szintje eléri a megkívánt határértéket, ezért érdemes bevizsgált, analitikai mérésekkel ellenőrzött standard készítményeket vásárolni.

Jó tudni a Őszi Margitvirágról!

Kölcsönhatásba léphet a migrénes fejfájás kezelésében alkalmazott más gyógyszerekkel, nem-szteroid gyulladás-csökkentőkkel, véralvadásgátlókkal. Alkalmazását gyermekeknek, illetve terhes, szoptató anyukáknak nem ajánlják. A friss őszi margitvirág levelei irritálhatják a száj nyálkahártyáját, ízérzékelési zavarok jelentkezhetnek. A növény bőrrel való érintkezése a partenolid tartalom miatt, az arra érzékeny egyéneken allergiás reakciókat válthat ki.

Érdekesség az Őszi Margitvirág kapcsán:

Kétezer évvel ezelőtt görög orvosok már ismerték a növényt, amit fejfájás csillapítására ajánlottak. Az 1600- as évektől pedig az angol gyógynövényszakértők alkalmazták fájdalomcsillapítóként. Igény szerint a növény levelei lefagyaszthatók, de erős illata miatt ajánlott jól csomagolni. A szárított levelek és virágok – a levendulához hasonlóan – hatásosak a molyok ellen.

Az Őszi Margitvirág az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér fészekvirágzatok.