Tüdőfű, orvosi

A Tüdőfű, orvosi népies neve:

Farkasmájfű, pettyegetett tüdőfű, tüdőgálna.

A Tüdőfű, orvosi leírása

Az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozik. Árnyas erdők, bükkösök, gyertyánosok évelő növénye. Márciustól májusig virágzik.

Finoman serteszőrös, érdes növény. Levelei hosszú nyélen ülnek, csúcsos, tojásdad és szív alakúak, jól látható fehér foltokkal vagy folt nélkül. A virágpárta 8-20 mm-es, tölcsér alakú, a feléig 5 részre tagolódik, világos pirosból kinyílva kékeslila színűvé válik.

A Tüdőfű, orvosi elterjedése

Lomberdőkben fordul elő, Európában honos.

Hogyan gyűjtsük a Tüdőfű, orvosi gyógynövényt?

Gyógyászati célokra a növény ép, egészséges tőleveleit alkalmazzák, melynek gyűjtési ideje a június-augusztus hónapokra esik.

A Tüdőfű, orvosi hatóanyagai:

Nyálkaanyagok, cseranyagok, flavonoidok, ásványi anyagok, oldott és oldhatatlan kovasavak, alantoin. Az érdeslevelűek más fajaiban kimutatható pirrolizidin-alkaloidok hiányoznak.

A növényi drog kovasavat, nyálkát, flavonoidokat, cseranyagokat és allantoint tartalmaz.

A Tüdőfű, orvosi felhasználása:

Nyálkatartalma folytán a drog irritációcsökkentő hatású, és hagyományosan légúti megbetegedések kezelésére alkalmazzák. A népi gyógyászat bélnyálkahártya-gyulladás esetén is latba veti, allantoin tartalma folytán külsőleg kisebb sérüléseket gyógyít vele. Korábban úgy gondolták, hogy a benne levő kovasav kedvezően hat a tüdőbetegségekre, különösen a tuberkulózisra. Alkalmazása inkább az összehasonlító mágia elvén alapult – a levél hasonlít a tüdőszövetre -, mai gondolkodásunk szerint ennek nincsen jelentősége. A homeopátia hörghurut kezelésére használja.

Tea: Kiválóan alkalmas légzőszervi megbetegedések esetén.

Nyálkatartalma révén bizonyítottan segít légzőszervi megbetegedések ellen. A népi gyógyászat bélnyálkahártya-gyulladás esetén is alkalmazza.

Jó tudni a Tüdőfű, orvosiról!

Mellékhatásai nem ismeretesek. A fertőző tüdőbetegségek (TBC) elleni gyógyászati felhasználása tudományosan teljesen megalapozatlan, hiszen ott a bakteriális kórokozók elpusztítása nélkül nem lehet oki kezelést végezni, és gyógyulást elérni. Az enyhe lefolyású, meghűléses eredetű légúti bajok enyhítésére alkalmas csupán.

Érdekesség a Tüdőfű, orvosi kapcsán:

A növény virágjai kezdetben pirosak, majd kék színűre változnak.

A Tüdőfű, orvosi az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Piros, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.