Hárs, kislevelű

A Hárs, kislevelű népies neve:

Szálfa, szádokfa, szódok.

A Hárs, kislevelű leírása

A hársfafélék (Tiliaceae) családjába tartozó illatos virágú nagy fa. Utak, parkok szép koronájú dísze. Kedveli a hegy- és dombvidékek, száraz tölgyesek talaját. A kislevelű hársnak levelei fonákján, az erek elágazásainál vörösesbarna szőrcsomók vannak.

Lombhullató, magastermetű fa. Levelei kerekdedek, szívesvállúak, szélük fűrészes. A levélszín sötétzöld, kopasz, a fonák kékeszöld, az érzugokban rozsdavörösen szakállas. A virágok kellemesen illatosak, a virágzati tengelyen virágoszöld, hártyás, szárnyszerű murvanövény nő.

A Hárs, kislevelű elterjedése

Európa vegyes-lombos erdőiben él, keleten az Uralig, illetve a Kárpátokig fordul elő.

Hogyan gyűjtsük a Hárs, kislevelű gyógynövényt?

A fa felhasználandó részét, a kellemes illatú virágzatot a murvalevéllel együtt június folyamán gyűjtik. A gyűjtés idejének megválasztása nagyon fontos, mert sem a még zárt bimbó, sem a túlnyílott virág nem alkalmas jó minőségű alapanyagnak. A szedéskor teljesen kinyílt virág száradáskor széthullik.

A Hárs, kislevelű hatóanyagai:

Nyálkaanyagok, flavonoidok, mint a tilirozid, illóolaj, benne linalool, geraniol, cinerol; fenolkarbonsavak, cserzőanyagok.

A Hárs, kislevelű felhasználása:

A hársfavirág közkedvelt megfázás és köhögés elleni szer. Amíg köhögéscsillapító hatása nyálkaanyag tartalmával magyarázható, lázzal kísért fertőzéseknél gyakran használt izzasztó teájának hatásáért felelős beltartalmi anyagait még nem tudták azonosítani. A hársfavirág a népi gyógyászatban vizelethajtó, görcsoldó és nyugatószerként is szolgál. A homeopátia a friss virágzásokat fokozott verejtékezéssel járó fertőzések, valamint a női nemiszervek gyulladások esetén alkalmazza. Erős abszorbens tulajdonságú hársfaszemet a bélrendszer megbetegedései esetén használják.

Tea: 2-3 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Izzadás céljából jó melegen fogyasszuk. Borogatás: 3 dl forró vízzel forrázzunk le 3 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta kétszer borogassuk vele a beteg bőrfelületet, langyosan használjuk.

A növényben megtalálható flavonoidok antibakteriális hatásúak. Meghűléses betegségekre, köhögéscsillapításra kiválóan alkalmas. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető, nyákoldó hatású. Nyálkaanyagai serkentik az immunrendszer működését. A hársfavirág teája hatásos izzasztószer meghűléses megbetegedések esetén. A népi gyógyászat szerint jó idegerősítő és vértisztító hatású.

Jó tudni a Hárs, kislevelűről!

Túlzott fogyasztása megzavarhatja a szervezet hőháztartását.

Érdekesség a Hárs, kislevelű kapcsán:

A hársfavirágból készült méz kiváló nyugtató, antiszeptikus hatású, influenza, meghűlés esetén fogyasztása ajánlott. A hársfa a germánoknál szent fa volt, a szerelmesek fája, a termékenységet szimbolizálta.

A Hárs, kislevelű az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.