Babér, közönséges (Laurus nobilis)

A Babér, közönséges népies neve:

Albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfa.

A Babér, közönséges leírása

A babér névadó nemzetsége a babérfélék nemzetségének. Három-négy cserje vagy kis fa méretű babérfajt ismerünk. A nemes babér az a babér, amely a fűszert szolgáltatja, bár jellemzően pusztán babérnak vagy közönséges babérnak nevezzük a voltaképpen nemes babért. A babér lándzsa alakú levelei az egyik legrégebbi fűszernövény, mely ismert. A levél lándzsa alakú, felül fényes, alul matt, bőrszerű növény. Jellegzetes illatú és ízű növény.

A babért az ókori görögök az istenek, Apolló és Aesculap, a gyógyítás istene oltalmába ajánlot­ták. Azt tartották róla, hogy képes megőrizni, fenntartani, sőt megerősíteni az egészséget, fo­kozni a boldogságot. A levesbe tett vagy babfélékhez adott néhány babérlevél gazdagítja az ízeket, ugyanakkor segít megelőzni a belekben a gázképződést és az emésztési zavarokat. A babérlevél túl erős hatású ahhoz, hogy nagyobb mennyiségben fogyaszthassuk, ám külsőleg bátran alkalmazható vászonba takarva pakolásként a mellkasra téve. Enyhíti a hörghurutot és a köhögést. A babérlevélolaj nagy haszonnal al­kalmazható reumás és ízületi fájdalmakra, meg­dagadt ízületekre, rándulásra. A babérlevélolajat olívaolajban vonhatjuk ki úgy, hogy a kissé fel­melegített olívaolajba tesszük a babérleveleket.

A Babér, közönséges elterjedése

Jellemzően mediterrán éghajlatú vidékeken: Földközi-tenger, Atlanti Óceán, Olaszország, Franciaország, Spanyolország stb. él meg ez a növény, egyéb környezetben jellemzően kultúrnövényként termesztik. Örökzöld cserje, mely megnőhet egészen kis fa magasságúra is. A növény levelét használják fűszerként, míg termését a népi gyógyászat felhasználja. A világ minden, mediterrán éghajlatú részén ültetik. A Törökországban és Kaliforniában termett levelek a legkeresettebbek.

Hogyan gyűjtsük a Babér, közönséges gyógynövényt?

A növény leveleit gyűjtsük, szárított formában jut a kereskedelembe, illetve porrá zúzott formában különböző fűszerkeverékek alapjául is szolgálhat.

A Babér, közönséges hatóanyagai:

A babér szárított érett termésének drogja a Lauri fructus, míg a szárított levél drogja a Lauri folium. Hatóanyaga a laurinsav, a miriszticinsav és az olajsav gliceridjei.

A Babér, közönséges felhasználása:

Legelterjedtebb a konyhai, fűszerkénti felhasználása, azonban a terméséből nyert préselt olaj a népi gyógyászatban reumás panaszok kezelésére szolgálhat. A levelek felhasználhatóak étvágy- és emésztésserkentőként, de jellemzően fűszerként használatos a közönséges babér.

Stressz és fertőzések ellen hatékony segítség a babér mint gyógynövény. Teaként fogyasszuk, de mértékkel, max. 1-2 csésze teát igyunk.A babér nagyobb mennyiségben történő alkalmazásáról egyeztessünk gyógyszerésszel, orvossal. Külsőleg a babérolaj a sebkörül elpusztítja a baktériumokat. Érzékeny bőr esetén nem javallott.

Használhatjuk a babért csótányirtásra is. A leveleket szétmorzsoljuk, majd a csótányok útvonalán szétszórjuk.

Jó tudni a Babér, közönségesről!

A babér a győzelem jelképe.

Érdekesség a Babér, közönséges kapcsán:

A győzelem jelképe volt a babér, a győzteseket babérkoszorúval jutalmazták. A harci dicsőség, a művészi nagyság, a győzelem, de a halhatatlanság jelképe is egyben a babér. Innen ered a mondás is miszerint „nem terem számára babér”. Ábrázolása több módon is megtalálható, de jellemzően a halál feletti győzelem, a halhatatlanság jelképeként.

A Babér, közönséges az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok.