Cukorrépa

A Cukorrépa népies neve:

Népies elnevezése nem ismert.

A Cukorrépa leírása

A cukorrépa a cukornád és a cukorcirok mellett a világ legjelentősebb cukortartalmú ipari növénye. A cukorrépából készül a fehér cukor. Fehér húsú, répa formájú növény, föld alatt él, a répatest pusztán egytized része emelkedik ki a földből. A cukorrépa a mérsékelt égövön is megél, tekintettel arra, hogy lényegesen kisebb a csapadék és hő igénye. Tőlevelei ék alakúak, nyélben keskenyedők. Kétéves növény, virágát a második éven hozza. Általában az első évben felszedik és feldolgozzák. Vadon a vékony gyökerű cukorrépa fordul elő, számos kultúrfaját termesztik.

A Cukorrépa elterjedése

Hogyan gyűjtsük a Cukorrépa gyógynövényt?

A répatestet gyűjtik majd dolgozzák fel.

A Cukorrépa hatóanyagai:

Drogja a répatest.

Közel 20% szacharóz található benne, diszacharidja glükózból és fruktózból áll, aminosav, betadin, triterpén-szaponinok, gyümölcssavak és ásványi sók is találhatóak benne.

A Cukorrépa felhasználása:

A betadin tartalma miatt májzsírosodás kezelésére is alkalmazzák, mivel a betadin megakadályozza a zsírok felszívódását a májban. Tartósítószerként is alkalmazzák a magas cukorkoncentrációs tartalma miatt, illetve a köhögés elleni szirupokban a cukor elősegíti a hörgők váladéktermelését, ezáltal a tisztulását.

Jó tudni a Cukorrépáról!

Érdekesség a Cukorrépa kapcsán:

Cukorrépa az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Zöld vagy nem feltűnő virágok, kétszikűek.