Ördögharaptafű, réti

Az Ördögharaptafű, réti népies neve:

Népies elnevezése nem ismert.

Az Ördögharaptafű, réti leírása

Júliustól szeptemberig virágzik. Virága előbb félgömb, majd gömb alakú, kék színű, hosszú kocsányú. Két ivarú és csak termő virágok is előfordulnak. A porzós és termő virágok más-más fejen nőnek, a termős virágzat kisebb.

A Loncfélék családjába tartozó Ördögharpatafű a lápok növénye. Változó magasságúra nő meg, magassága 20-80 cm között változik, attól függően mennyire érzi jól magát. Kopasz hajtású, felálló növény, feketés szinű gyöktörzse kicsi, olyan mintha kiharapták volna. Tőlevelei oválisak, szárlevelei lándzsásak.

Az Ördögharaptafű, réti elterjedése

Közép-Európában, ezen belül Magyarországon igen elterjedt növény, ahogy Nyugat-Ázsiában is. Nedves lápok, rétek, sovány gyepek növénye.

Hogyan gyűjtsük az Ördögharaptafű, réti gyógynövényt?

Az Ördögharaptafű, réti hatóanyagai:

A cseranyagok és flavonoidokon kívül megtalálható benne az irinoidok mint a diszpakán és a szaponinok. Drogja a Scabiosae succisae radix, mely a friss gyökérben található.

Az Ördögharaptafű, réti felhasználása:

Vértisztító és köhögéscsillapító hatásai ismertek, ezáltal asztmás megbetegedéseknél, köhögés csillapításnál, vértisztításnál, gyomor és bélfekélynél hatékony segítség lehet a teája, azonban jellemzően teakeverékekben található meg.

Homeopátiában bőrbetegségek ellen is használják.

Jó tudni az Ördögharaptafű, rétiről!

Érdekesség az Ördögharaptafű, réti kapcsán:

Az Ördögharaptafű, réti az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Kék, fejecskevirágzatban álló virágok.