Fecskefű, vérehulló

A Fecskefű, vérehulló népies neve:

Aranyfű, cinadónia, cinandó, kecsketej, gódavére, gódirc, mennyeiajándék, rántófű, vérrelharmatozó versellőfű, vérhullatófű.

A Fecskefű, vérehulló leírása

A mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozik, nyirkosabb talajokon, árokpartok mentén, akácosokban, erdők szélén élő évelő növény. Bármely részét megsértve, narancssárga tejnedv csordul ki belőle.

Narancssárga tejnedvű növény. Levelei szárnyasan szeldeltek, a szárnyak ovális alakúak, durván csipkézettek, vagy hasogatottak, virágai 1-2 cm szélesek.

A Fecskefű, vérehulló elterjedése

Gyomtársulások, cserjés útszélek és kertek. Egész Európában és Ázsiában elterjedt.

Hogyan gyűjtsük a Fecskefű, vérehulló gyógynövényt?

A növény felhasználandó része a gyökér és a virágos hajtás. Teljes virágzáskor gyűjtik a tavaszi hónapokban, néha gyökérzettel. A gyökérzetet ősszel vagy tavasszal szedik.

A Fecskefű, vérehulló hatóanyagai:

A növényben megtalálható alkaloid keverék mintegy 30 alkaloidból (koptizin, kelidonin, berberin, szangvinarin) áll. Tartalmaz még flavonoidokat, fehérjebontó enzimeket, kelidonsavat is.

A Fecskefű, vérehulló felhasználása:

Egyes alkaloidjainak enyhe fájdalomcsillapító és simaizomgörcs-oldó, epehajtó és központi-idegrendszeri nyugtató hatása igazolt. A drog felhasználása az igen erősen ingadozó alkaloid-tartalom miatt, túlnyomó részben normál kivonatok alakjában a gyomor-bél rendszer és az epeutak görcsökkel kísért megbetegedéseinek kezelése céljából történik. A tejnedvet szemölcs irtására használják, ez a sajátság a sejtosztódást gátló hatás, valamint a fehérjebontó enzimek tevékenységével magyarázható. A homeopátiában a gyökereket hasonló módon máj- és epebántalmak, tovább légzőszervi gyulladások és reumatizmus esetén használják fel. A növény enyhén mérgező hatású!

A gyári normál kivonatok használata javasolt.

Alkalmazható gyomor-bélrendszeri görcsök esetén. Ha a növény sárga nedvével bekenjük a szemölcsöt, tyúkszemet, akkor elpusztítja a szemölcsöt okozó vírusokat. Az alkaloidoknak vírusellenes hatása van, de emellett megemlíthető, hogy a sejtosztódást is gátolja. A homeopátiás gyakorlatban a fecskefüvet máj- és epebántalmak kezelésére alkalmazzák.

Jó tudni a Fecskefű, vérehullóról!

A fecskefű nagy mennyiségben mérgező, és a magas vérnyomásban szenvedők belsőleg ne használják! A szárított fecskefű hatóanyagai mintegy fél év múlva elillannak, így a növény már nem tudja kifejteni jótékony hatását.

Érdekesség a Fecskefű, vérehulló kapcsán:

Chelidonium a görög chelidón = fecske szóból ered, ugyanis addig virágzik, míg a fecskék itt vannak.

A Fecskefű, vérehulló az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 4 sziromlevél.