Cserzőanyag

A cserzőanyag (tannin-organikus sav) a növényeket óvják meg a korhadástól (antioxidáns hatás). Nitrogénmentes szerves fanyar ízű vegyületek, vízoldékony (tannin és depszidek-kínasav, kávésav) és vízben nem oldódó (katechinek) vegyületei ismertek. A gallus-csersavon kívül idetartozik a katechuratanhia-kinocsersav, és a hamameli tannin. Fehérjekicsapó-nyálkahártyaösszehúzó és vérzéscsillapító hatású, sebkezelésre és gyulladáscsökkentésre használható, mivel a baktériumok falát károsítja és gátolja a szaporodásukat. Használják gyomorfekély, savtúltengés, refluxbetegség, aranyér, illetve nehézfém mérgezések esetén (a méreganyaggal csapadékot képez, így gátolja annak felszívódását). Gyógynövényekben főleg a gubacsokban található (pl. tölgy, nyír, vadgesztenye levelében) meg, illetve a cseresznye-meggy kocsányban, apróbojtorján fűben, zsályalevélben, és a palástfűben, szeder és szamóca levelében, varázsdió -kéreg és levél részében, fekete nadálytőben.

Gyógynövények tulajdonságai

A gyógynövények igen lényeges vonása, hogy bennük különböző gyógyító tulajdonságok tár­sulnak. Minden fajnak specifikus hatása van a szervezet egyes részeire, bizonyos szervrendsze­rére, ugyanakkor bizonyos mértékben rendelkez­nek teljesen általános hatással is. Ha gondosan mérlegeljük, hogy a kezelendő betegség mely gyógynövényekkel és mely terápiával orvosolható a legsikeresebben, akkor lehetővé válik, hogy a betegség egészével késedelem nélkül szembe szálljunk, így gyors javulás, gyógyulás érhető el minden érintett szervben a gyógynövény lehető legkisebb adagjával. Minden gyógynövény vegyületek százait tar­talmazza, amelyek valamilyen hatást gyakorol­nak a szervezetre. Ezeknek a vegyületeknek leír­hatók élettani hatásaik, sajátosságaik, így tud­juk, hogy sok növény a csersavaktól összehúzó és vérzéscsillapító hatással rendelkezik, mások aromás illóolajoknak köszönhetik izzasztó, ser­kentő és szélhajtó sajátságukat. A gyógynövényes gyógyítás sok évszázados gyakorlata folyamán kifejezések, fogalmak szá­zai születtek …

Tudjon meg többet ➢