Articsóka, kerti

Az Articsóka, kerti népies neve:

Olaszparaj.

Az Articsóka, kerti leírása

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. A Földközi-tenger mellékén honos, évelő növény. Hazánkban kerti dísznövényként is kedvelik.

Erős habitusú növény, kissé tüskés vagy tüskétlen, egyszerű vagy szárnyasan hasadt levelekkel. A fészekvirágzat nagy, 8-15 cm átmérőjű, benne kék, csöves virágok. A fészekpikkelyek alsó része húsos, tompa tojásdad, lekerekített vagy tüskék, hegyes függelékkel.

Az Articsóka, kerti elterjedése

A legtöbb termesztett faj a Földközi-tenger partvidékén fordul elő és zöldségként termesztik, Közép-Európában is elterjedt. Valószínűleg a Földközi-tenger partvidékéről származó vad articsóka fajból nemesítették.

Hogyan gyűjtsük az Articsóka, kerti gyógynövényt?

A hazai gyógynövényboltokban, piacokon beszerezhető.

Az Articsóka, kerti hatóanyagai:

Gyógyászati célokra a növény alsó leveleit alkalmazzák, melyek a feldolgozás során keletkező klorogénsavat, cinarint tartalmaz, valamint megtalálhatók benne flavonoidok, szeszkviterpén laktonok is.

Az Articsóka, kerti felhasználása:

Az articsókakivonat serkenti az epetermelést, az epeelválasztást, ezért régóta használatos gyenge emésztés esetén. Magával hozhatja a koleszterin- és trigliceridszint csökkentést is. Erős antioxidáns hatása védi a májat a szabadgyökök okozta károsodástól. Homeopátiás készítmények is kaphatók, amelyek krónikus máj-epe működési zavarok esetén javallottak.

Tea: A növény leveléből készített tea epe- és májbántalmak esetén alkalmazható. Konyhai használata is hasznosítják főzelék, saláta formájában.

A növény leveléből készített tea fogyasztása epe- és májbántalmak esetén ajánlott. Javasolják fogyasztását emésztési panaszok és étvágytalanság esetén. Megfigyelték, hogy a koleszterin epefolyadékkal történő eltávolításával egyes esetekben a koleszterinszintet is csökkenteni képes, tehát epetermelést fokozó hatása van. Májvédő hatású.

Jó tudni az Articsóka, kertiről!

Az articsóka elkészítése során ne alkalmazzunk alumíniumedényt, mert megsötétedik benne.

Érdekesség az Articsóka, kerti kapcsán:

Az első évben csak fonáklemezű tőleveleket fejleszt, a második évben fejlődnek ki a szárak.

Az Articsóka, kerti az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Kék, fecskevirágzatban álló virágok.